“Sicko”.Преведен е като “Недъзи”.Има забрана за излъчване в САЩ.
Режисьор е носителят на Оскар,Сезар и Златна палма Майкъл Мур.
За него казват,че е един от най-омразните от върхушката в Америка режисьори.
Този филм е за абсурдите в американското здравеопазване.Много надълбоко разравя ,много силно показани моменти.През цялото време на гледането като че някой ме беше хванал за гърлото .Бях потресена от това,което видях.Няма да забравя сълзите на една от медицинските сестри,участвала в спасяванията на 11 септември . Следствие на това тя развива тежко белодробно заболяване.Въпреки,че има фонд за лечение на пострадалите от 11 септември,тя не се “класира” за лечение.Поради неспособността да работи и отсъждат пенсия от 1000 долара.За лечението си трябва всеки месец да пие по 3 опаковки от лекарство,което в Шатите струва 120долара.И какъв е потреса и ,когато разбира,че в гадната,комунистическа Куба същото това лекарство струва ...5 цента,а в Канада,Англия или Франция ще е безплатно.
Или признанията на една лекарка ,стигнала до едно от най-високите стъпала на водеща застрахователна компания.Тя се отказва от длъжността си с думите ,че на съвестта и тежи смъртта на много хора.Защото основното за кариера в тези компании е колкото се може повече отхвърлени молби за лечение на техни клиенти.
Гледайки го изпитах тъга по някогашното ни здравеопазване и ужас,че вървим по стъпките на американското.
Филма е и за тези ,които смятат,че Америка е рая на земята и там живота е спокоен,лек и безпроблемен.
Гледайки го в един момент си мислиш,че е по-добре да живееш в Албания ,отколкото в Щатите..
Горещо го препоръчнам.Сигурна съм,че никой няма да съжалява като го гледа.Невероятен филм.
Сега тегля другия филм на Майкъл Мур-“Фаренхайт 9/11”.
http://www.zamunda.net/details.php?id=105321&hit=1