ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 17 Апр 2021 0:29Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011 20:18 
Велосипедист
Велосипедист
Аватар

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
Аз бях впечатлена от интервюто, което Райко е взел от маратонеца, чиито рекорд все още не може да бъде подобрен:

Цитат:
5дни и 14часа от вр. Ком до нос Емине
РАЗКАЗЪТ НА ЛЮБОМИР ПАЛАКАРЧЕВ за неговото екстремно бързо пробягване на маршрута:

- Любо, защо точно Ком - Емине? Има толкова много предизвикателства освен това?

- Аз съм учавствал в много маратони, супер маратони, планински бягания:
В Будапеща - супермаратон, 360км. - 5 етапа. През 93г. - седмо място в генералното класиране, 96г. - първи в групата.
Обиколката на Витоша - 100км - през 88г. първо място, време - 9 часа и 20 мин.
Чумерна - Столетов - този ми харесва най-много, участвал съм 3 пъти, имам първо място - 7 часа и 59 мин.
Козлодуй - Околчица и др. (Показва ми изрезки от стари вестници, в стаята му има много медали)

- Разкажи ми за К-Е и твоя рекорд. Moжеш ли да ми кажеш времената - по кое време, къде по трасето си бил и къде са били ношувките ти?

- Минавал съм К-Е няколко пъти за по-малко от 7 дни, и всеки един от тези опити, аз си ги броя за рекорд. През 86г. минах веднъж в началото на лятото за 7 дни, през септември същата година го направих за 5 дни и 14 часа, през 87г. - пак септември.

- Разкажи ми за най-бързото ти преминаване. Септември 1986г. - това ли беше най-доброто ти постижение?

- Стартирах в 12 часа вечерта, на Петроханския проход бях след около час и половина. За целия преход съм правил почивки от 10 - 15 минути, максимум 20. Не по-често от 3 пъти на ден. На повечето места тичах. Първа нощувка в х.Мургана - тъкмо се беше стъмнило, когато пристигнах. Имам записки с точните времена и местата на нощувките, но не ги намирам, защото няколко пъти съм се местил. Като съм го правил няколко пъти се бъркам малко.
На Мургана хижаря - незнам жив ли е още този човек, просто ми се чудеше. Вика "Ти си втория човек, до сега, които е тръгнал от Ком през ноща и на следващата вечер е стигнал тук."

- Раница носеше ли, имаше ли ятаци по пътя или някой, който да те придружава?

- По едни гащета и по една фланелка се движех. Багаж нямах никакъв с мен, но трябва да отбележа, че и двата пъти уцелих страхотно време, направо чудно. Дъжд не ме е валял въобще. От началото - до края, един ден не ми е бил лош. Това е много важно! Имаше с мен кола, която се движеше успоредно на билото и ме чакаше на проходите. С нея ми носеха храна и вода. По-голяма нужда имах от течности, отколкото от храна. Пиех предимно вода, в която е разтворен изостар.

- А какво ти носеха за ядене? По хижите можеше ли да разчиташ на нещо друго, освен вафли?

- Носеха ми мед, изостар, хляб, сирене, орехи, лешници, грозде. Гроздето дава много бърза енергия. По хижите - само вафли, ако има някоя чорба - още по-добре.

- Челник носеше ли с теб?

- Челник, не. Носех някаква малка батерийка. Значи, аз сутрин обикновенно тръгвах към пет - пет и половина, вечер пристигах час и половина - два часа след залеза. Останалото време беше светло. С изключение на първата нощ, когато тръгнах от Ком.

- По колко часа на денонощие спеше и успяваше ли всеки път да се добереш до хижа?

- Втората нощувка ми беше на Добрила. Пристигнах към 9 - 10 часа вечерта и сутринта станах около 4 часа, към 5 - 5 и 30 тръгнах. Всичките спанета ми бяха по 6 - 7 часа минимум. Денем не съм спирал почти, където има възможност тичах, за да си осигуря възможност да почивам нощем. Пък и като спреш по-за дълго, после трудно се потегля.
През Купените, Кръсците, отатък до Ботев се движех много бързо. Имах опит от алпинизма и бях много добър на изкачванията. От заслон Ботев, до връх Ботев го взех за 20 минути. На х.Тъжа се разминахме с екипа и продължих гладен. Не съм се качвал до хижата, за да не губя време. След около 2 часа и 15 мин. бях на Мазалат. Не помня точно, но или там, или на х.Партизанска песен хапнах една чорба.
Колата ме чакаше на Шипка. Там има ресторант, изядох една супа. Взех с мен едно половин литрово шише с изостар. Следвашата нощувка беше на х.Българка. На Хаинбоаз пак ме чакаше колата. Четвъртата ношувка беше в Котел.

- Като пристигна късно в Котел, беше ли проблем да намериш къде да спиш?

- Моите хора с колата бяха пристигнали преди мен, и бяха запазили стая. Петата нощувка беше на х.Луда Камчия. Там имаше и други туристи, които ми се чудиха как толкова бързо съм дошъл от Ком. На другия ден, в 2 часа на обяд бях на Емине. Пет дни и четиринадесет часа!

- Когато си на предела на човешките възможности, какво те мотивира?

- Имам много силна воля и спортна злоба. Умея да стискам зъби, когато е трудно. Мисля си, че този който за сега е пред мен, не е по-добър от мен. Ако се стегна, ще го настигна.
Още по въпроса за мотивировката: същото лято (86-та година) юни месец, четирима души от ТД - "Планинец" го преминаха за 6 дена. Това бяха Петко Лазаров, Иван Иванов, Иван Бойчев и още един, на който не си спомням името в момента. Та аз исках да си докажа, че съм по-добър и да пробягам маршрута по-бързо от тях, да разбера къде е границата на възможностите ми. Тогава бях в много добра форма, търсех поле за изява.

- Кой има по-добри шансове - талантлив спортист, или планинар с опит и отлично познаване на трасето?

- Много ясно, че планинарят - щом е в планината, той е в стихията си. Знае как да реагира, ако се влошат нещата. Ако е само спортист, ще закъса, защото е подготвен само за идеални условия.

- Специално за Ком-Емине, готви ли се дълго за първата експедиция, или го пожела и веднага го осъществи?

- Не съм се готвил специално, просто тръгнах, но познавах по-голямата част от маршрута. От Дъскотна до морето ми беше непознато, там ползвах карта. Бях в много добра форма от ски ралитата.

- Как се чувстваш по-добре - когато си сам и се грижиш единствено за себе си, или предпочиташ компактна група?

- Винаги се чувствам по-добре сам. Разчитам на моите сили и си правя графика според тях. Когато си в група, винаги има някой по-неподготвен и бави.

- Какви според теб са задължителните правила, за движение в група? (става дума не за туристи, а за добре подготвени екстремисти)

- Графикът трябва да се спазва, иначе експедицията няма да постигне целта си. Ако някой не е във форма, се уточнява мястото за нощувка и групата го чака там. Той се придвижва както може и пристига когато успее. Ако се възстанови, докато групата потегли на другия ден - продължава с останалите, ако не - остава.

- Кой сподели радоста от успеха ти?

- На морето имаше мои познати от ТД "Черни връх", останах с тях 3-4 дни, също така Евгени Димчев (планинар) много ми се зарадва.
...Няма кой да оцени. Постиженията в този спорт не се чуват... Не е като футбола.
Всъщност отразиха го тогава във вестник Ехо. (Подава ми изрезка от вестник, на която има кратка статийка под неговата снимка. Отгоре има по-голяма снимка от друга статия - футболен стадион)

- Какви други силни експедиции си правил?

- Ходил съм на балканиади по алпинизъм - Полша, Чехия, Румъния, Гърция.

- А какви не успя?

- Не успях за Еверест - 84 година. Готвих се за тази експедиция, бях в основния състав. В последния момент отпаднах заедно с още четири човека. Официалната причина я разбрах от лекаря на експедицията, след като се завърнаха. Питах го и той ми отговори, че ме е писал "не добро здравословно състояние".
Бях много огорчен. Големи амбиции имах за Еверест, много се разочаровах като отпаднах от експедицията...
Имаше неща, които не ми харесваха, за това се отдръпнах от алпинизма.

- Любо, какво би посъветвал тези, които ще тръгнат по Легендарния маршрут К-Е?

- Най- важно е да се уцели времето! (удивителната е от мен)

- На колко години си сега?

- На 57

- Би ли тръгнал отново по маршрута?

- Да.

_________________
There are three kinds of "good." There's good, there's no good, and then there's good for nothing.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011 21:33 
Велосипедист
Велосипедист

Тук е от: 20 Май 2010 17:58
Мнения: 119
Анелия написа:
От Ком до Емине, Павел Делирадев. Едно съкровище от 1934 г, но не знам дали ще успея да я прочета със стария й език.


Разбира се без проблем. Човек трябва да е по - упорит и след няколко страници свиква със старите букви. Малко гимнастика за мозъка !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2011 22:24 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 15 Мар 2011 12:09
Мнения: 23
Чета с интерес форум Шумен и по-специално тема Ком-Емине.Казвам браво на изявите
на тези момчета.Похвални са.Имам един въпрос,отправен към Анелия.Няма ли да е по-добре, вместо да чакаме някоя асоциация да поднови маркировката,ние да се постегнем,да запретнем ръкави и да оправим маркировката.Нещо повече,тя е най-зле
във вашия участък-Котел-Върбишки проход-Ришки проход.И аз бих ви помогнал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2011 6:38 
Велосипедист
Велосипедист
Аватар

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
Ами да, ние всъщност замисляме такова мероприятие. Даже си мислехме да не взимаме колелета, за да не ни пречат, пък и да се включат повече хора. Но задължително ще стане в по-топли дни и когато денят е по-дълъг.

_________________
There are three kinds of "good." There's good, there's no good, and then there's good for nothing.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2011 13:23 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 15 Мар 2011 12:09
Мнения: 23
zappa,какво стана бе човеко?Ти гореше от желание по ком-емине,прегогоря ли?Може да се мине и на бавни обороти да знаеш.Въртиш 6 часа,18 почиваш.Може и без да въртиш,ама тогава трябва да извървиш тези 720 километра.Ако си за втория вариант,ела с мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2011 14:20 
Велосипедист
Велосипедист
Аватар

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
boris_borisov написа:
Детайлите, договорени до момента, са: на 26.04 (вторник), към 6.15 ч сутринта, тръгваме от Шумен, засега трима души - аз, един шуменец и човек от Разград. Съпругата на шуменеца ни закарва или до село Бяла река, или до Върбишкия проход (не е решено окончателно още) и връща колата. Ние, тримата, поемаме пеша до г.с."Елешница" и оттам тръгваме по червената маркировка, почиствайки пътеката на местата, където е обрасла и минаването е трудно. Ако в рамките на деня не успеем да стигнем до Ришкия проход, оставаме да нощуваме в гората. Ако успеем, стигаме до Ришкия и чакаме съпругата на шуменеца да дойде с колата и да ни извози обратно.
И тук започват "ако"-тата :D : Ако прогнозата за времето на 26-ти е неблагоприятна, може да отложим мероприятието с един или два дни. Ако междувременно се появи още един желаещ и ако колата позволява возене на 5 души, тръгваме четирима (и свършваме по-бързо, съответно). Ако желаещите са повече, трябва да си осигурят и транспорта. Ако желаещите са доста повече, можем да се разделим на две групи - едната да тръгне от горското "Елешница", другата от Ришкия проход. Ще се срещнем някъде по пътя, ще свършим още по-бързо и няма да си пречим взаимно и да се прескачаме постоянно. Инструментите, които ще носим, в общия случай трябва да могат да прочистват пътека от къпинаци (главно) и да са леки и удобни за носене. Аз лично смятам да взема едно мачете, малка брадвичка и ножица за рязане на клони, пък на място ще решавам кое от тях е най-ефективно. Много е желателно да носим със себе си GPS, но засега се очертава да имаме само някакъв автомобилен, батериите на който издържат скромните 4 часа без презареждане.
Очаквам конструктивни и полезни мнения и предложения по разискваните въпроси :beer:

_________________
There are three kinds of "good." There's good, there's no good, and then there's good for nothing.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011 21:52 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 15 Мар 2011 12:09
Мнения: 23
Някой от велосипедния форум, няма ли да каже нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011 4:04 
Велосипедист
Велосипедист
Аватар

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
meco puh, какво очакваш да кажем? Карате ни и ти, и Борис да се чувстваме виновни за това, че сме на работа и нямаме възможност да се отзовем тогава, когато на Борис му е удобно и си е взел отпуска. Ако някой имаше възможност да се включи, щеше да го направи, а не да се натяква по този начин "Ама от велосипедния форум никой".

_________________
There are three kinds of "good." There's good, there's no good, and then there's good for nothing.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011 12:46 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 15 Мар 2011 12:09
Мнения: 23
Aнелия, не исках в никакъв слчачай да натяквам.Много се извинявам на всички от форума.Само запитах. Разбира се,като не може, не може. Извинете ме, ако съм ви засегнал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011 15:33 
Велосипедист
Велосипедист
Аватар

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
Ами то може и само моята гузна съвест, че не мога да се включа, така да възприема нещата :idea: а не че вие искате по този начин да прозвучи.

_________________
There are three kinds of "good." There's good, there's no good, and then there's good for nothing.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011 20:07 
Велосипедист
Велосипедист
Аватар

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
Би било леко лицемерно да пускам линк и да ръкопляскам отстрани след като не съм участвала в акцията, но все пак:
Какво направиха една група почитатели на К-Е
През погледа на Борис

_________________
There are three kinds of "good." There's good, there's no good, and then there's good for nothing.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 12 Май 2011 6:06 
Велосипедист
Велосипедист
Аватар

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
Тази седмица в събота (14-и) Мечо Пух и компания ще маркират участъка, на който му липсва маркировка. Който иска да се присъедини, да заповяда с тях, ще имат транспорт до мястото.
Аз заминавам за състезание следобяда, а сутринта ще почиствам платото от Кьошковете нагоре

_________________
There are three kinds of "good." There's good, there's no good, and then there's good for nothing.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2011 22:08 
Велосипедист
Велосипедист
Аватар

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
Тъкмо смятах и това лято да замъкна Запа и още ентусиасти за храсталясване, а Мечо Пух маркира цяла алея!

_________________
There are three kinds of "good." There's good, there's no good, and then there's good for nothing.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2011 17:52 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 15 Мар 2011 12:09
Мнения: 23
Анелия, благодаря ти за мненията за нашата работа, момичето ми. Аз, и колегите ми, само се опитахме да си облекчим минаването ни , пък и на други, по маршрута Ком-Емине, това лято. Ако сме успели, дори само на един, да не се обърква в този район, благодарние на нас, ще сме много доволни. Благодарим и на теб, че запознаваш членовете на този хубав, Шуменски форум, с нашата дейност. Ще ми бъде много приятно да се срещнем по време на ваш поход в този район, ако и аз съм свободен по това време, тъй като от 15 Юли по всяка вероятност ще бъда на Ком-Емине. Пожелавам ви приятни часове по пътища и пътеки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ком - Емине
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2011 15:23 
Велосипедист
Велосипедист
Аватар

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
Много интересно! Ти минавал ли си го друг път целия маршрут? Сам ли тръгваш или ако не: колко души ще сте? На хижи ли ще спите или с чували? Определено тази година отново ще има ентусиасти и с колелета.
Лично на мен не ми достига много: ориентация и опит в планината, налично време и финансови средства (не бих искала да мъкна чували и палатки, а пък остана ли и без храна, направо умирам)...
На теб пожелавам благоприятни метеорологични условия, с останалото съм сигурна, че ще се справиш :B9.gif

_________________
There are three kinds of "good." There's good, there's no good, and then there's good for nothing.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 17 Апр 2021 0:29


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]


Не можете да пускате нови теми
Не можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.