ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 25 Яну 2021 18:56Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Водни растения
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011 18:23 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2064
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Водни растения

Уважаеми колеги,понеже във форума липсва информация за водните растения предлагам на вашето внимание един компютърен превод с тема водни растения.
След уводната част има широк преглед на доста богат избор от водни растения с кратка но изчерпателна информация.
За да видите водното растение е достатъчно да щракнете върху латинското му име.
http://translate.google.com/translate?s ... stliny.htm
Наред с информацията за водните растения ,в този саит има информация и за рибите . Така,че и при тях,като се щракне върху латинското име на рибите се показва и фотографията и.Така,че Ви пожелавам приятна разходка в лабиринтите на акваристиката.Приятно забавление.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Водни растения
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011 11:42 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2064
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Драги приятели надявам се ,че с превода на горния саит темата ще стане малко по разбираема?

Изображение

Водни растения

Растенията, отглеждани в нашите аквариуми,не са само допълнение създаващо цялостния естетически вид,но и са много важен фактор при създаването и поддържането на стабилна еко система във затворен съд,нашия аквариум.Растенията с помощта на зеления хлорофил и светлина превръщат неорганичните съединения в органични.В този процес на асимилация - фотосинтеза, когато растенията поемат въглероден диоксид( СО2, въглероден двуокис), освобождават кислород О2 като вторичен продукт. Фотосинтезата се извършва само през деня, когато има достатъчно голям интензитет,на естествено или изкуствено осветление.Растенията освен това, както всички живи организми през деня и нощта дишат като поглъщат кислород О2 и издишват въглероден двуокис СО2. Консумация на кислород от растенията е много по-малък от този, който те произвеждат чрез асимилацията.Друга функция на растенията в аквариума е възможността и да премахват отпадъчните азотни съединения , растенията с техните корени окисляват аквариумното дъното, благодарение на което се развиват бактерии така, че дъното действа като един вътрешен филтър.Водните растения създават естествени скривалища за подрастващите рибки,както и отделят някои вещества,които ограничават и унищожават някои видове бактерии. Растежа на растенията също така осигурява по нататъшен естествен подслон за подрастващите риби и служи като стимулатор на някои видове при хвърлянето на хайвера,а при други видове риби , служи като храна.
Следва

-- 23 Окт 2011 18:11 --

Разделяне на растенията

Изображение

Аквариумните растения можем да разделелиме на две основни групи. Първите са истински водни растения, които растат изключително и само под вода - потопени. Изключения са някои от техните цветове, които могат да цъфтят точно над водата. Корените на тези растения играят в някои случаи само една функция за закрепване към дъното, или напълно липсва и растенията получават хранителни вещества и газове, с повърхността на листата и стъблата. Типични примери за истински водни растения като видове са родовете Егерия (PostScript), Ceratophyllum (hornwort), Najas (řečanka), Vallisneria (zákruticha)и други.
Втория вид са блатни растения,които растат в природата на места където нивото на водата се влияе от годишните времена.При високо нива на водата,растенията остават потопени,повече или по малко и така образуват submeryni -подводна форма.При недостиг на вода и в сухи периоди са в състояние да се развиват изцяло на сухо или в част от водата в emerzní форма с корени във влажен субстрат.Техните листа са emerzní по груби от крехките потопени листа и понякога дори са с различна форма.Блатните растения получават хранителни вещества преди всичко от кореновата система и техните цветове цъфтят само над водата.Между блатните или така наречените растения амфибия принадлежат например родове Echinodorus (šípatkovec), Cryptocoryne (kryptokoryna), Hygrophila (mokřanka), Ludwigia (zakucelka) и много други .
Производителите на водни растения използват именно тази способност на блатните растения да растат на сухо и точно така ги отглеждат. До аквариуните магазини се доставят растения отглеждани в оранжерии с по-висока влажност на въздуха. Засаждането на тези растения в аквариума е проблематично и то с много големи загуби. Растенията сменят листата,които са били над водата при потапянето им изгниват,и при добри условия се образуват нови листа под водата.За разлика от тях блатните растения отглеждани в аквариуми са безпроблемни при засаждането им в аквариумите.
В магазините понякога се предлагат без име или незабелязано не ясно означаване на растения,които въобще не са водни видове ,а са влажно любиви растения,които въобще не могат да растат под водата дълго време- и накратко можем да ги наречем неподходящи водни растения.
Следва

-- 23 Окт 2011 23:24 --

Неподходящи водни растения

В много магазини и ферми за отглеждане на растения често се продават като водни растения и такива,които не са типични водни растения,а блатни или влажно любиви растения,който найстина могат да преживеят известно време под вода но въобще не са подходящи за отглеждане в аквариума.
Защо въобще тези видове са предлагани?Това е печеливш бизнес за продавачите и производителите да продават на не запознатите клиенти,които след време са принудени да си кпуват отново и отново така,че имат постоянни печалби.На въпросите на клиентите,продавачите изтъкват лошо осветление,торене и още какво ли не.Найвния клиент много бързо е убеден,че е необходимо да си купят скъпи неонки ,системи за СО2 и още какво ли не.Производителите на тези растения подчертават голямата и издържливост при транспорта както и необикновената и красота (доста по атрактивни от водните растения),устойчиви и непретенциозни при манипулации в магазините и още много неоснователни причини.Много,малко ново започващи акваристи могат да се орентират в различните видове растения,много от които са без каквито и да е означение. Снимки са взети от страниците на компаниите AQUA-Дахомей, Agroholding, Reichel, Tropica. Само Фирмата отглеждаща водните растения и блатни като подчертават несъответствието на отглеждането на тези растения в аквариум.
В горе лежащия саит можете да видите -каталога,както и неподходящите блатни растения,които не са подходящи за аквариумно отглеждане.

-- 24 Окт 2011 21:20 --

Избор на видовете

Изображение

В новия акватиум е добре да се засадят,непретенциозни бързо растящи водни растения отглеждани субмерзно (отглеждани под водата).Дори и при не прерибяване и наличието на водните растения,както и не прехранването на рибите, в новия аквариум се развиват голямо количество водорасли.(Искам да споделя от личен опит ,че при пускането ми на новите аквариуми по екстензивния по бавен но естествен вариант растежа на водораслите е незначително. виж viewtopic.php?f=59&t=13055 ) Причината за растежа на водорасли във всички нови водоеми е още не създалото се природно равновесие.Условията в новите аквариуми са нестабилни и водните растения все още не са се приспособили при новата обстановка и бавния и растеж не е в състояние да преработи отпадъчните продукти и от това се възползват водораслите.В такива случаи могат да ни помогнат риби хранещи се с водорасли ,като,сомчета(Ancistrus, Otocinclus) , живороткте Черно Моли (Poecilia sphenops), барбус (Crossocheilus, Epalzeorhynchus, Елба),както и някой дребни охлювчета.Едва след известно време (2-3 месеца), когато условията в аквариума се стабилизират , ние можем да пристъпим към засаждане на по-сложни и по-бавно растящи растения.Така както важи при рибите и растенията растящи в различни области на света можем да ги отглеждаме заедно.Но въпреки,че създаваме нормални условия за растежа на повечето видове растения,може да се случи,че след известно време,някой видове растения няма да растат. Такива растения се заменят с други видове, в този случаи трябва да се примирим с неуспеха, тъй като за растежа на растенията има много фактори (интензивността и продължителността на светлината, параметрите на водата, количеството и наличието на хранителни вещества и т.н.), така определянето на предварително подходящата комбинация от растенията е почти невъзможно.С изключение на ,големите самостоятелни растения винаги купуваме повече броики от всеки вид,като при растежа им следим някой от видовете да не се развива за сметка на другите и да ги засенчва.Не се страхуваите да засадите 3/4 от площта на аквариума.За разлика от рибите тук важи правилото колкото повече,толкова по добре.
следва


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Водни растения
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011 18:39 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2064
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Засаждане

Изображение

При засаждането на растенията основно правило е да се поставят растения от един и същия вид, в групи по няколко броя.Изключения са големите видове растения (например šípatkovce род Echinodorus),,които се засаждат самостоятелно,понеже изискват доста свободно място около себе си ,за да се развиват добре.Високите,с дълги листа засяваме отзад или от страни,средно високите пред тях и най ниските отпред в аквариума.Растенията с корени засаждаме в предварително приготвени ямички,издълбаваме с пръст.Растението поставяме внимателно държейки го с два ръста и внимателно го заравяме с пясък.Накрая внимателно дръпваме растението,така че да се покаже кореновата шийка.Много дългите корени можем спокойно да ги отрежем с ножица или остър нож наполовина или една трета.При прихващането на растението израстват нови корени,докато старите постепенно изгниват.Стеблени растения с листи засаждаме в групи всяка поотделно или по няколко заедно.Тези растения се засаждат от отрязани стебла,като в няколко етажа от листата се отрязват и тези части се заравят и от тях се развиват корени.При засаждането на растенията в пясъка не ги мачкаме силно за да не ги повредим.
Следва


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Водни растения
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2011 21:00 
Модератор
Модератор
Аватар

Тук е от: 15 Апр 2007 21:12
Мнения: 989
Местоположение: Шумен
Skype: nipresi
Ето нагледен начин за засаждане на растения(клипче)!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Водни растения
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2011 20:17 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2064
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Размножаване

Изображение

Различаваме два начини за размножаване на водните растения, от тях обикновено използваме само безполовото размножаване вегетативно-чрез издънки или клонки.Размножаването чрез цветове и семена обикновено не се използва в акваристиката,тъй като е свързанo с много време и познание.Най елементарния начин на размножение е израстването на издънки или ластари,под земята или по повърхноста.На края и се образуват нови вкоренени растения , ластарите растат още и нещата се повтарят.Добре е след време,тези ластари да се прекъснат,за да не се изтощава майчиното растение,което може да доведе до унищожението му.Младите растения след прекъсване на връзките можем да оставим на място или да ги пресадим на друго място.Младите растения отделяме когато нарастат една трета или наполовина от големината на майчиното растения.Твърде гъстите издънки плевим. Сред растенията размножаващи се по този начин са Vallisneria, Cryptocoryne kryptokoryny, Sagittaria, Echinodorus tenellus .Други видове Echinodorus цъфтят над водата,но ако затежим цветните израстъци и те останат под водата от тях се образуват нови растения,които можем да отделим след образуването и на стабилна коренова система.Други растения като папрати Microsorium, Ceratopteris или мокренка Hygrophila, създава нови млади растения от пъпки на старите листа или стъбла.Дъщерните растения също отделяме когато им израстат корените.
Разделяне чрез отрязване на (коренища) може да се използва при (Microsorium Pteropus), Анубиас (Anubias barteri), а също и в много шипатковци (Echinodorus).
Разделяне отрязване на (коренища) може да се използва при хнедовка крилова (Microsorium Pteropus), Анубис (Anubias barteri), а също и в много шипатковци (Echinodorus).От ластарите на шипатковците може да се развият и дъщерни растения. Корените на родителските растения разделяме внимателно. Този метод може да се използва и при хнедовка крилата (Microsorium Pteropus), Анубиас (Anubias barteri), а също и в много шипатковци (Echinodorus). Корените на родителски растения внимателно се отделят от млади растения ,като се отрязват с остър нож. Можем също така да се отреже парче от старо коренище, което вече е без листа, и от които може да израстат новите листа.
Растения с дълги стъбла с листа (Hygrophila, Limnophila, Bacopa, Myriophyllum, Ludwigia и др.),може да се размножават чрез резници клонки. Основната част на стеблото изрязани от върха на растението или от средата на стъблото. Всяко парче трябва да има дължина около 15 см, а най-малко 4 или повече пъпкови възли.
Следва

-- 29 Окт 2011 12:07 --

-- 29 Окт 2011 22:52 --

Хранителни вещества и торене

http://www.youtube.com/watch?v=CFPP69jsQRQ

За здрави и енергично растящи растения,гаранция за биологичното равновесие в аквариума, е необходимо да се осигури достатъчно светлина, хранителни вещества, подходящи дъно, подходяща температура и параметри на водата.Като източник на хранителни вещества за повечето растения е достатъчно детрит,получен от изпражнения на рибите,охлювите ,излишъка от не оползотворената храна и гниенето на загиналите растения. Тези органични остатъци трябва най напред да се конвертират,от органични в неорганични - минерализията се извършва от различни микроорганизми и бактерии.Минерализация на детрит,намиращ се в чакъла на дъното може да се осъществи само при наличието на кислород и бавно течение на водата.Във водата на аквариума съдържанието на азот и фосфор е по естествен път в доста големи количества.Азот (N) се взема от NH 4 +, в резултат от дейността на бактериите - вж. филтрация . Фосфор получават растения под формата на фосфати .Във аквариума съдържанието, на тези вещества е толкова голяма,че сме принудени с редовната частична смяна на водата да поддържаме тези вещества в безопасни концентрации. Растенията също изискват за тяхното хранене и микроелементи, като желязо, манган и много други.Недостатъка на най-важния микроелемент желязо ,причинява хлороза,и се проявява като бледо жълти стъкловидни листа. Решението в този случай е да се започне торене с течни (като PMDD ) или твърди торове с желязо ,както и други необходими микроелементи. Възможно е също да се използва рецептата, "на старите аквариумисти", да се зарови на дъното парчета от ръждиви железни гвоздеи - виж желязо оплождане(торене с желязо).Съдържанието на желязо във водата установяваме чрез тестове, достатъчни стойности са 0,1-0,2 мг / л. Ако нивото на желязо е неизмерима и все още растенията ни се развиват добре, няма нужда да се притеснявате за това,а започваме веднага да торим.Растенията могат да се развиват и в този случай............(още едно чудо на природата?),като всички минерали и микро елементи вземат при естественото разлагане на детрита......
.ВНИМАНИЕ: Много търговски торове наред с другите елементи съдържат нитрати и фосфати.Азот и фосфор във водата е достатъчно, и при допълнителното му внасяне може да доведе до твърде масивна развитие на водорасли и цианобактерии. Дори и с изкуствени торове, които не съдържат нитрати и фосфати,важи правилото, по-малко е повече. Ако решим все пак да торим, то да е по-често и в по-малки дози отколкото наведнъж да претоварим водата с големи количества.Използването на изкуствени торове е от значение най-вече в новосъздадената аквариуми, преди още да са в състояние да произвеждат достатъчно количество хранителни вещества по естествен път (след около половин година), както и с аквариуми с малко риба и много гъста засадени взискателни растителни видове.
Следва


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Водни растения
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2011 11:31 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2064
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Филтрация

Изображение

Филтрациятa в аквариума ни помага да поддържаме необходимото ни биологичното равновесие. Би било подвеждащо да разчитаме единствено на филтъра, като техническо средство което напълно ще ни отмени при грижите ни, за поддържането на аквариумната вода. Дори и технически най-развитите,и най-скъпите филтри на известни марки не могат да осигурят постоянно и дългосрочно качеството на водата, без редовни частични смени на водата и откаловане на дъното.Във всеки аквариум възникват от изпражненията на рибите, неизядена храна, мъртви части от растения, отпадъчни продукти, които се разлагат във вода и постепенно се формира различни азотни съединения, които при превишаване определени концентрации, са токсични за рибите. Първото и най-опасно съединение, произведено от органично свързан азот, който е минерализиран от амонячните бактерии (азотен процес),и възниква амоняк NH3. Газообразен амоняк (чпавек) също е отпадъчен продукт на азотния цикъл при метаболизъм на рибите, който освобождават във водата в значителна степен чрез хрилете си. Токсичността на азотните съединения зависи от стойността на рН на водата. При стойности на рН над 7.0 във вода се увеличава делът на силно токсичния амоняк NH 3 за сметка на по-малко вредно амониево съединение NH 4 + (при рН 7.0 е 0.55% NH 3 ,при рН 8,0 е 5,21%, при рН 9,0 до 35,46% NH 3) .Накратко колкото рН се увеличава процента на най опасното амониево съединения - амоняк расте пропорционално. В кисела вода с рН под 7.0 вече присъства само практически безвредено азотено съединени NH 4 +,( което не е така токсично ,като амоняка NH3) и е източник на азот в хранителната верига на растенията. NH3 след допълнително окислява (с кислород) от азотни бактерии се превръща във NO 2 все още вредено съединение ). След по нататъшното окисляване от азотните бактерии се превръща в нитрати NO 3 ,които са опасни за риба само при много високи концентрации.Правилното протичане на този процес е възможно единствено при наличието на достатъчно количество кислород.За поддържането на тези концентрации в оптимални граници не е възможно без периодичното частично подменяване на аквариумната вода и чистене и сифониране отпадъците от дъното.
Опасни стойност на азотни съединения нарушаваш ти здравето на рибите,ориентировъчно можем да установим с продаваните акваристични тестове.
амоняк (NH 3) - 0,1 мг /и по-малко в съответствие с чувствителността на някои видове риби, тъй като смъртоносен е при на 0,2 мг / л
нитрити (NO 2) - 0.1 до 0.4 мг / л, смъртоносни концентрации са приблизително 0,5 мг / л
нитрат (NO 3) - до 100-120 мг / а може и повече , но за някои чувствителни риба и много по-малк
В оптимално заселен аквариум без излишно прерибяване и добре растящи водни растения може да се мине и без филтрация на водата. Естествената биологична филтрация и отстраняването на отпадъчни продукти тук в присъствието на достатъчно кислород осигурява необходимото количество от бактерии, които са в целия аквариум, най-вече в чакъла на дъното, но също така и на водните растения и стъклото.Голяма част от азота използват растенията за бурния си растеж.
В повечето случаи, броят на риба и количеството на храната, която им се предоставя е повече, отколкото би съответствал на естествените способности за самостоятелна филтрация в аквариума и в тези случай е необходимо да се използват допълнителни варианти за преработване на отпадъчните чрез филтрирането и използването на различни филтри.
Механична филтрация - нейната цел е да се премахне от вода разпръснати отломки и малки механични частици, но не може да очисти мътната вода от вече разтворените в нея вещества. Механичните филтри е необходими да се почистват редовно и често за да бъдат отстранени механичните отпадъци преди да са се разтворили и замърсили водата.След известно време в тях, обаче се заселват бактериите и тогава такъв филтър ще филтъра водата и биологично.
Биологична филтрация - филтри в които се заселват нитрифициращите бактерии,които ликвидират амониевите съединения. За ефективно филтриране се нуждае от достатъчно голям обем на филтрираштия материал и неговата правилна структура, която да гарантира най-голема вътрешна площ за заселването на голям брои бактерии.
Основното разделение на най-често срещаните видове филтри:
Следва.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Водни растения
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011 23:59 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2064
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Основното разделение на най-често срещаните видове филтри

Вътрешни филтри-са разположени вътре в аквариума,филтриращата и площ е малка,разполагат със собствена водна помпа,която в малките аквариуми създават силно течение.
-Вътрешен филтър с дунапренова гъба където се използва сгъстен въздуха от компресора изтласкващ водата нагоре чрез аеризация на водните мехурчетата и засмукване на вода от долу,създават воден ток през гъбата.
-Вътрешен филтър на повърхността със собствена водна помпа засмукваща водата през дунапренова гъба.
-Вътрешен филтър с водна помпа поставен в затворена камера с филтрираща материя.

-Външни филтри-са разположен извън аквариума и големината на филтриращите материали може да е по голяма от колкото на вътрешните,и може да се осъществи в по-голям мащаб биологична филтрация. Водата с помпа се засмуква и връща обратно чрез маркучи или тръби. Ние можем да използваме професионално произведени външни филтри,тенджеров вид от различни марки и технически качества или можем сами да си ги изработим. Трябва да се обърне внимание на опасността от изтичане на вода от резервоара, т.е.. проверка на херметичността на всички тръбопроводи и филтъра.

-Дънни филтри - Те се състоят от пластмасова решетки, пуснати на дъното под чакъла, където водата се изпомпва през дъното и създава поток от горе на долу или в обратната посока. Тези филтри отначало са достатъчно ефективни, но по късно е невъзможно да се почистват и са неподходящи за растенията, защото поради неестествено поток в дъното ограничава растежа и ,като блокират приемането на хранителните вещества.
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Бърз отговор
  


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 25 Яну 2021 18:56


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]


Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.