ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 05 Юни 2020 20:18Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Малко известни и любопитни факти за рибите
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2011 19:50 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2053
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Малко известни и любопитни факти за рибите Учените с изненада установяват,че рибите притежават интелегентност ,за която никой не е предполагал. Много загадъчни факти който граничат с чудеса.Установени са дълги походи с точна навигация на някой акули до 500 км.Интересно е че при тези пътувания в океана става през нощта без да има каквито и да е опорни точки за ориентация.Целта на пътуванията са за храна и маршрута е точно зафиксирван без каквито и да е отклонения.Това е голяма загадка за учените.
Петдесет километра в права черта
Американски учени чрез закрепване на специални устройства върху акули,установили в областта на Хаваи с вулканични острови обградени от плитки коралови рифове,където ловят дребни риби . Между който зее огромно дълбоки долини като във високи планини зафиксирали движението на тигрови акули(Galeocerdo cuvier) ,правели дълги преходи през зеещите дълбочини на разстояние от 50 км в прави черти.
„нашите изследвания показват ,че тигровите акули и друг вид liškoun (Alopias vulpinus) често не плават случайно а се насочват към определени места„казва Yannis Papastamatiou от Флоридския природо-научен музей в Gainsville. „Инак речено знаят къде отиват „
Това което могат тигровите и лишконите ,не могат черно-перковите(Carcharhinus melanopterus),акули .Докато в един следван случай тигрова акула била проследена отправила се на дълго пътуване на 3000 километра а също и лишкона се ореантирва добре на разтояние от десетки километра ,акула черо-перка се държи преди всичко на своя коралов риф.
следва
Изображение

-- 28 Мар 2011 19:54 --

Учението им върви
Papastamatiou предполага,че акулите на дългите пътувания могат да се учат,като си влагат до паметта карти с големи области.Тези предположения са основават на факта,че младите лишкони постепенно увеличават дължината на своите пътуваията постепенно,със растежа и зрелостта си.Като ли,че се учат да преодоляват все по дълги и дълги разстояния.Как обаче своите карти„ четат“ за сега остава тайна.
„Трябва да имат наистина добра навигачна система,тъй като преодоляват големи разстояния,“рекъл Papastamatiou.„Голяма загадка остава,че в повечето случай тези пътувания осъществяват през нощта където наоколо няма практически нищо ,според което биха се ореантирвали.“
Е правдеподобно,че това правят благодарение на земният магнетизъм.Това било доказано в други скитници ,риба тон жълто перки (Thunnus albacares).Те имат във равновесно то си устройство в черепа си кристални минерали магнитизирани и благодарение на тях реагират на магнетизма на земята и „ знаят“, къде трябва да плават.
Акулите са спрямо магнетизмът чусвтвителни,обаче при научните изследвания не са открити наличието на подобно оборудване.Според научните наблюдения съществува възможност ,че картите на акулите може да се основават на морските течения,на топлите води,соленост,или различни химически качества на водата в която са живели.

следва


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Малко известни и любопитни факти за рибите
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2011 19:52 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 10 Апр 2011 16:41
Мнения: 3757
Местоположение: Шумен
Мда рибите са доста умни

_________________
.


Последна промяна iliikata на 14 Апр 2011 20:01, променена общо 1 път
Прекаляваш със спама!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Малко известни и любопитни факти за рибите
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2011 11:50 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2053
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Kораловите риби се орентирват със слуха си
Кораловите риби не пътуват на дълги растояния.Единственния дълък път ,е веднага след раждането си.В кораловите плитчини където се излюпват, отлива и водните течения ги отниса навътре в морето.Там докато са малки са в безопасност и остават до зряла възраст.След което се връщат в кораловия рифт.И в тоя случай учените не са установили как се ориентирват при връщането си.Факт е че 60% намират орбатно пътя .
Преди три години биолози от университета в Единбурк иследвали стратегията в заключителната фаза на завтъщането от открито море на (семейство Pomacentridae) и (семейство Apogonidae)коралови риби в западното крайбрежие на Австралия.Указало се, че рибите предпочитат шумните участъси от рифтовете.
Ползвана литература http://www.novinky.cz/следва


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Малко известни и любопитни факти за рибите
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011 7:12 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2053
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Уважаеми колеги прдлагам ви един интересен инцидент развиващ се в http://aquariumbg.com/forum/statii-knig ... -akvarium/ Ето от къде започва конфликтаRe: CO2 в растителен аквариум
« Отговор #14 -: 19.04.2011г 18:06ч »
Отговори с цитатЦитат Редактирай съобщениетоПромени
Уважаеми приятели най напред искам да благодаря на NO CARRIER ,който отключва темата ми
"CO2 в растителен аквариум" ,която бе заключил .
Тъй като докато темата бе заключена,аз продължих с превода на материала и го публкувах в раздела Статии http://aquariumbg.com/forum/statii-knig ... 80-109/15/.
От тук Господин niky го взема и побликува същия материал под заглавие "СО2 в растителен аквариум - превод tetra "вече като автор, на материала http://aquariumbg.com/forum/statii-knig ... vod-tetra/.
Мисля си че материалите на ,който съм автор могат да бъдат заключвани,премествани но авторското ми право никой не може да присвоява , нито да редактира без мое съгласие.
Моля за вашето мнение по въпроса.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Малко известни и любопитни факти за рибите
МнениеПубликувано на: 22 Май 2011 16:13 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2053
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Акули посещават мивки за да се очистят от паразити
Акули (Alopias vulpinus) често плават до места обитавани от малки риби ,които очистват тялото им от отмираща тъкан и паразити.Точните термини на посещенията на тези природни ''мивки'' убедило учените,че не е случайност,а е напълно съзнателна дейност.Това било установено за този вид акули за първи път.Изследванията на този експеримент било публикувано за първи път в списание PLoS ONE.
ИзображениеУчените наблюдавали акулите в тропическите води в крайбрежието на Филипините на остров Cebu.тези места са гъсто населени от риби и други акули,които са способни да очистят тези огромни хищници от мръсотии и паразити .Так че акулите често посещавали тези места.Движат се съвсем бавно в кръг така,че ''мивката''да е най ефективна.
''Посещават тези места периодично'' казал Симон Оливер,шев на групата наблюдавала акулите пет години.
Според него посещенията на тези места го правят единствено за да бъдат очистени.''Плувайки около 45 минути в кръг със скорост по мака от един метър за секунда'' казал Оливер. Охраната на тези места е необходима.
Честото посещение на тези места обитавани от семейство pyskounovitých,които спадат кум най въодушевените чистачи,според учените показва колко са важни за акулите.
''То е подобно когато ние хората посещаваме лекаря за да очисти главата ни от въшки.Да не бихме се лекували въшките биха ни предизвикали инфекции и други усложнения.'' обяснил Оливер.
''Нашите изследвания доказват необходимостта от охраняване на тези места,тъй като за акулите имат голямо здравно и хигиенично значение.''


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Малко известни и любопитни факти за рибите
МнениеПубликувано на: 28 Май 2011 19:12 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2053
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Във Водняни мерили 13 годишни подрастващи , най големия вид от сладководните риби.
6.април 2011 7:40
Изображение
Във изследователския рибарски и хидробиологичен център в южни Чехи Водняни в вторник хващали големи риби,най големите сладководни риби в света,който тукашните специалисти изследват.
''На пролет ловим нашите есетрови риби поради пролетното хвърляне на хайвер.Тази година сме хващали и доста по големи
,които обаче са още полово не зрели,но ще бъдат претегляни,измервани и преместени до по малки басейни поради планувания строеж на новия обект за отглеждането на хрущялни риби''обяснява работник от генетичния център Мартин Каханец.
Макар ,че вече са 13 годишни и тежат повече от 40 килограма,все още не са полово зрели.
Могат да се доживеят повече от сто години и достигнат тегло повече от тон.
Изследванията на гигантите,които специалистите във Водняни провеждат,между другото се занимават и с проблема за по бързото полово дозряване ,а с това и по ранното им хвърляне на хайвер.Този луксозен деликатес 56 грама струва от няколко да десетки евро.
Във природата живеят във водите на Каспийско,Черно и Азорско море а при възможност в речните устия на Ядрани.Преди година са се обявявали и в някой реки на Морава и Вхи.
''Преди рибарите за да ги извадят от водата са използвали впрегнати волове.За сега ги вадим с рибарската мрежа но за в бъдеще ще трябва да си купим авто кран.''
Изследователския рибно - хидробиологичен център на Югочешкия университет чества 90годишнината от възникването си.И е най големия и оборудван научен център насочен върху практически изследвания в областта на рибовъдството в Чехия.

Използвана литература: http://budejovice.idnes.cz/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Малко известни и любопитни факти за рибите
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2011 16:29 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2053
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Римски останки свидетелствуват за притежаването и на рибни резервоари
Изображение
Археолози изследвали останки на римски търговски кораб от средата на втори век, открит шест мили от бреговете на североизточна Италия смятат,че може би са открили решението на една странна тайна и уникалното му предназначение.
В корпуса на кораба са прекарани тръби по дължина свързващи го с морето.Морския археолог Карел Белтрам,който работи в Ca 'Foscari- ския университет във Венеция и колегите му представиха идея,че тръбопровода е бил там ,за да осигури свежа морска вода на борда на ''аквариума'' използван за превоз на жива морска риба предназначена за продан.
Археолозите предполагат,че тръбопровода е свързан с ръчна бутална помпа ,която подавала свежа морска вода в 7 000 L ''аквариум''.
Те изчислили,че така можело да се превозва до 200 килограма жива риба ,при циркулирането на свежа вода.
В останките на малък търговски кораб с размери 16,5м открит за първи път през 1986 и реставриран за музея през 1999 година.Останалите му товари се състояли от около 600 големи амфори пълни със осолени сардини,скумрия и още други рибни продукти довежда колектива до тази хипотеза.
Както и в страниците от първи век на римския автор и природоиследовател Плиний Стари, който споменава за превоз на жива риба Parrot по море но не са намерени резервоарите за пренасянето и.
Използвана литература-Интернет.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Малко известни и любопитни факти за рибите
МнениеПубликувано на: 26 Юни 2011 11:26 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2053
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Огромен морски аквариум трябваше да бъде затворен за един ден поради спукването на стъклото
Изображение

При спукването на 200 000 галоновия авариум(повече от 600 000 литри) новопостроен в САЩ Ню Ингланд в Бостън, Масачузет,забелязън от служител .Вътрешното стъкло ,на еда от стените му, с размери 120 х 180 сантиметра и дебелина 50 мм,състоящ се от трипластово стъкло.
The Giant резервоар океан- с огромно количество пясък,е дом на костенурки,тигрови акули,Barracuda,скатове,змиорки и стотици рифтови риби.
Не е имало изтичане на пясъка,но предполагаемите щети за ремонта се предвиждат да са около 20 000 долара(без да се имат в предвид загубите при затварянето на Аквариума за един ден.
Работниците е трябвало да източат 180 сантиметра(около една четвърт ) от нивото на водата,за да поправят цепнатината,но за щастие без да отстраняват обитателите му.Като временно е бил инсталиран не прозрачен панел.
използвана литература Интернет


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Малко известни и любопитни факти за рибите
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011 8:07 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2053
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Една акция на колегите -изложба на терариумни животни. :B4.gif
http://rousse.dir.bg/news.php?id=9594512


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Малко известни и любопитни факти за рибите
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2012 22:09 
Акварист
Акварист

Тук е от: 25 Апр 2010 8:13
Мнения: 2053
Skype: valentin.trifonov50
(автор на темата)
Драги съфорумници сега ще направим една разходка във водното царство на морските кончета,където ражда мъжкия. http://www.youtube.com/watch?v=uKrkXXaR ... re=related
след 3-5 седмици след чифтосването.Когато женската е напълва коремния му джоб с хайвера си.Той може да роди до 1800.Като ги изстрелва по стотици наведнъж.
След раждането уморения мъжки веднага е еротично изнасилен от женската която използва временната му умора.И отново напълва коремният му джоб със следващата порция хайвер,за да се повторят нещата отново.И както виждате нещата при морските кончета са напълно противоположни от класическите ни възприятия за живота.
Ето и чифтосването им.
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... a9qDVVffSg
:B5.gif


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Бърз отговор
  

 Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Малко помощ с интернет услуга.

в Общи разговори

RaZoR

6

9063

29 Ное 2017 8:15Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 05 Юни 2020 20:18


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]


Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.