Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 13175 Местоположение: винаги на №14 (автор на темата)
Преди няколко дни бях пуснала подобна тема, но уви ...не видя бял свят. Явно на някои прекалено трезвомислещи модератори темата им се стори незначителна и маловажна. А проблема не само, че не е маловажен , а е направо трагичен. Тазгодишната ракия мирише на загоряло, на гадно , на костилки...с две думи - не се пие. Питах , разпитвах, четох из нета,понаучих някои чалъми с жълтъци, с олио , с активен въглен . Кухнята ми се превърна на химическа лаборатория . Проба-грешка , проба-грешка ...и вече се пие. Но още маааалко и трябва на ракийката. Тъй че , давайте съвети как да я оправим.
Ей тука www.rakiyata.com намерих сайт с който можеш да стигнеш до някои отговори и решения.Според мен само преварка е спасението.Има и някакви добавки за ракии и вина по аптеките да се продават с тях също можеш да опиташ.Аз лично бях доста скептично настроен към тях,но миналата зима сложих добавка на виното която отговаря на стандартите за винопроизводство,и бях доста очарован от нея.Виното стана по-добро от купешко.Също четох в същия форум че добавянето на мая също е предпоставка за горчив вкус на ракията,както и наличието на костилки в материала.
_________________ НЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕНИ И НА ТАЛИБАНСКИТЕ ДОХОДИ !!!
Последна промяна Милен 7808 на 10 Авг 2012 21:49, променена общо 1 път
Ако е черешова ракията госпожо се лекува само с преварка и сода бикарбонат.Аи всяка друга ракия се лекува така ,но губите всякакви вкусови качества.Просто високоградусов спирт ама няма да готчиМоята практика е преди зареждане на казана се махат дори и семчиците на гроздето камоли за костилките на плодовете.
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 13175 Местоположение: винаги на №14 (автор на темата)
Мерси, Милене. Ей сега ще прочета внимателно , това което препоръчваш. Колкото до преварката - не става . Четвърта преварка правят , но не се получава. Дъхът на костилка и загоряло остава . Пробвах и с активен въглен на прах. Ракията стана черна, като отрова. Днес е 4-ти ден,откакто и сложихме активния въглен и като че ли дъхът поизчезва. Но не ме питай за цвета. Използвахме над 30 филтъра за кафе , за да прочистим цвета и да се поизбистри. Като че ли най-добър резултат дава засега олиото. 10гр олио на 1 литър ракия. Като преди това олиото се разбива със 100гр ракия/ с миксер/ и бавно се прибавя към останалата ракия. След 3-4 дни олиото се обира внимателно от повърхността. Вкусът сега е съвсем друг - по-мек и по-приятен. Но е много трудоемко, а и още леееко се усеща загорялото...
Антони , мерси за съвета , но содата бикарбонат се слага за убиване на киселинността .Загоряло и кисело са различни неща.
От опит знам че содата се слага за да сваля само киселинността на материала(ракията за втора преварка)за да не стане ракията кисела ,но неможе да премахне горчивината.Чакам някой редовен спамаджия да даде отговор на въпроса и да оспами и тази тема.Предполагам че ще е от редовните 25%.
_________________ НЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕНИ И НА ТАЛИБАНСКИТЕ ДОХОДИ !!!
Мняма да е спамер. Активният въглен може много лесно да развали дестилата като му придаде много алдехиди. Не знам откъде е дошъл дъхът на прегоряло/ загоряло, но сериозната издънка почти няма как да се оправи.
Тоя който я е варил е за ... ако я е варила жена ще се зарадва на ... .Костилките от черешите се утаяват на дъното и загарят , от там се е получил тоя вкус на загоряло . Най-добре е да се махнат костилките според мен .Баща ми за да предотврати това слагаше на дъното на казана нещо ама не помня какво ... дървесна пепел или лозови пръчки , ще го питам ... и много внимателно с огъня , то това е цяло изкуство , ако се засили огъня вади главнята , полива я с вода за да не пуши , пак я слага , когато прецени ... ракията трябва да тече на тънка струйка .Само драгоевчани могат да оправят такава ракия , само че докато я пробват може да свърши
_________________ Доктор Радева к а т е г о р и ч н о ми е забранила да пия вода .
Много разбирачи, много нещо... кой знае какви киселяци пият у тях, но много му разбират иначе... Туй с 4-те преварки е голяма безсмислица, една е напълно достатъчна - вече имаш спирт с дъх на загоряло, а не ракия! Съвета ми е да пробваш малко по малко да я прекараш тая ракия с друг материал, примерно гроздето наближава Иначе друго, което ми иде на акъла е да пробваш с някоя филтрираща кана за вода, в нея има активен въглен и някви други простотии
Слушай сега внимателно! Вземаш ракията, занасяш я на тъмно и я покриваш със старо одеало. После чакаш да узрее гроздето. Подбираш най-сладкото грозде и правиш от него една разкошна гроздова, защото истинската ракия се прави от грозде. После изваждаш тази черешова издънка и внимателно я изсипваш в тоалетната. Правиш една салата и ме викаш. :)
Най-лесния и май единствения начин да се "оправи" такава ракия е като се сервира на "фаза" когато не се усеща загорялото . И така лека полека докато свърши
Тук е от: 22 Яну 2009 22:25 Мнения: 7204 Местоположение: по пътищата.
Skype: не го ползвам :)
Костилковите плодове - цианиди, т. нар. месести - метанол. Ако ракията беше моя и аз бих опитал по метода проба-грешка, като бих започнал с това да подаря на някой мой близък, например на тъщата. Стане ли инфекция - грешка, всико ОК ли е - няма грешка. Или пък обратното. Та така.. п.п. тея работи "по жицата" трудно се оправят.
_________________ От всички зеленчуци, най-обичам суджуци!