Не мисля, че агенцията по заетостта или препоръка от университетски преподавател ще свършат добра работа в случая. Все пак става дума за човек, който ще бъде допуснат в дома ви и ще се грижи за детето ви. Препоръката е задължителна, но според мен трябва да е от човек, който познава детегледачката много добре. Примерно...да са работили доста време заедно, за са съседи, да са роднини. За подобна работа не може да се хване първия човек от улицата, или някой, за когото някой някъде е чул или му е чел CV-то...задължително е нужна препоръка от човек, когото познавате добре и на чието мнение разчитате.
На въпроса ви дали сме ползвали и дали познаваме хора, които са ползвали детегледачка - да, децата на мои близки и приятели са имали и имат детегледачки.
За племенницата ми се грижеше една жена близо 10 години. Тя беше край нея от деня, в който я доведоха от родилния дом. Може би още щеше да работи у тях, ако не беше се разболяла.И досега тази жена е много близка на семейството ни. Племенницата ми я възприема като своя истинска баба, нарича съпруга й "дядо". Всяка седмица хлапето ходи да я види, понякога остава да преспи у тях. И двете не могат една без друга. Близостта им е толкова силна, че понякога майка ми/родната й баба/ изпитва ревност.
Заплатата - винаги е била доста добра, над средната за страната, докато придобие право за пенсия беше осигурявана.
И още нещо- никой никога не я възприемаше като жена, която работи за заплата. Тя също никога не е показвала, че се грижи за детето заради заплатата.Тя прие този дом като свой. Ние също я възприемахме като близък човек... дори в последните 4-5 години като човек от семейството. Тя нас също. И досега е така...да е жива и здрава.

-- Вто Фев 12, 2013 21:16 --
Теодора, права си. Щом трябва да работиш - работи и наеми жена, която да се грижи за детето ти. Не слушай приказки от рода, че това щяло било да прекъсне връзката майка -дете и т.н.
Ако все още търсиш детегледачка , пиши - ще ти дам координатите на две жени/дано не са заети/, като преди това на лични или по телефона ще ти кажа няколко думи за тях.