Росене, я да те питам: това месо телешко или конско е? Колко часа си го солил и с какви подправки е наръсено преди да се закачи? червенее ми се нещо, сигурно ще да е пипер, но ще чакам да споделиш, че съм осолила едни меса и се чудя как да е нататък..
Месoто е от Селянчето.Вино не пия,ама месо ям.Правени са по два начина; 1. в един литър вода 170гр,сол,в тази саламура се кисне 48 часа после подсушаваш и подправките. 2. в купа хубаво ги овалваш в сол и така повече от72 часа след това киснене в студена вода 24 часа да се обезсоли и чести смени на водата. Подправките; Червен пипер и чимен са половината,другата половина с каизерова подправка готова от магазина омесена с бяло вино.
_________________ Изхвърли циганите, и ще въскръснат реките, гората, вилните зони, Енергото, железниците, селата, малките градове, пазарите за зеленчуци, мелиоративното стопанство на страната и паметниците на великите българи и героите. Сигурно и още един куп неща.
Чимен е на Сминдух семената,а Кайзеровата подправка я продават готова специално за пастърма,има я навсякъде.
_________________ Изхвърли циганите, и ще въскръснат реките, гората, вилните зони, Енергото, железниците, селата, малките градове, пазарите за зеленчуци, мелиоративното стопанство на страната и паметниците на великите българи и героите. Сигурно и още един куп неща.
Не са свестни приятелите,като ми дойдат на гости не искат да си тръгнат,искат всичко да излапат ама тая година няма да се дам.
_________________ Изхвърли циганите, и ще въскръснат реките, гората, вилните зони, Енергото, железниците, селата, малките градове, пазарите за зеленчуци, мелиоративното стопанство на страната и паметниците на великите българи и героите. Сигурно и още един куп неща.
Тук е от: 15 Апр 2007 21:12 Мнения: 989 Местоположение: Шумен
Skype: nipresi
Я и аз да се включа: Много лесна рецепта със свинска рибица,пробвана многократно:рибицата се нарязва на малки парчета,овалват се в захар и стоят два часа.Пускат доста вода в тавата...После пак в тава се покрива дъното с морска сол,слагат се парчетата рибица както са със захарта(тя е вече поета от месото) и се покриват със солта така,че отгоре да е само сол,месото да е покрито изцяло.Оставя се да престои 8 часа(това след много тестове,че става много солено иначе,а не искам да го изкисвам след това ).После парчетата се изваждат от солта и се овалват в червен пипер,черен пипер и чубрица,след което се сушат на проветриво място.След 10-на дни са готови(ако е студено времето).Цялата процедура ми каза приятел преди няколко години.Всяка зима я правя и резултатът е отличен.Много пъти съм влизал в спорове,че месото не се изпичало от солта за толкова време,но това изобщо не е така.Пробвайте и пишете за резултата .А ето още една рецепта,която видях е гр.Елена,но не съм пробвал:
Ами тая захар за какво се слага? Аз имам една свинска рибица която си чака реда,че може да ти пробвам рецептата. п.п. Я кажи колко големи са парчетата?
_________________ Изхвърли циганите, и ще въскръснат реките, гората, вилните зони, Енергото, железниците, селата, малките градове, пазарите за зеленчуци, мелиоративното стопанство на страната и паметниците на великите българи и героите. Сигурно и още един куп неща.
Тук е от: 15 Апр 2007 21:12 Мнения: 989 Местоположение: Шумен
Skype: nipresi
Ами тези парчета на снимката са от рибица 2kg.Стават различна големина.Реже се по дължина на две и после на 6 парчетa.Ако рибицата е примерно около 3.100,3.200кг може и на 8 парчета. Забравих да спомена,че рибицата се почиства добре,да остане само месото без мазно.Захарта се слага като като консервант мисля.След като изсъхнат филетата се фолират със стреч фолио и във фризера.Ял съм и чак юли,не бяха мръднали.
Аз направих две рибици /от свинско месо/ като ги осолих със сол за две денонощия, после измих, подсуших и овалях в подправки. Не ползвах захар, но пуснаха доста вода, което, както разбирам, се случва и при ръсене със захар, та не е болка за умиране. Това, което не направих, защото не знаех, е че трябва да ги разрежа по дължина на 4 или повече. Мога ли да избегна нарязването или рискувам да прецакам всичко?
Тук е от: 15 Апр 2007 21:12 Мнения: 989 Местоположение: Шумен
Skype: nipresi
Бърби написа:
Аз направих две рибици /от свинско месо/ като ги осолих със сол за две денонощия, после измих, подсуших и овалях в подправки. Не ползвах захар, но пуснаха доста вода, което, както разбирам, се случва и при ръсене със захар, та не е болка за умиране. Това, което не направих, защото не знаех, е че трябва да ги разрежа по дължина на 4 или повече. Мога ли да избегна нарязването или рискувам да прецакам всичко?
Бърби,това с нарязването си го измислих аз.Когато ми казаха рецептата беше без нарязване по дължина,само по ширина,както си направила ти.Нищо няма да се случи,просто ще изсъхне по-бавно.При по-малките парчета солта прониква по-лесно до сърцевината и по-лесно съхнат.
Друго си е да вземеш акъл от опитен майстор!:) Ще се възползвам и от твойта рецепта като взема друго месо. Днес намерих и кайзерова подправка, та дано се получи.