Всичко от класациите на Jethro, Ани и Sentinel.
За класацията на Fowler — без Стивън Кинг, Коелю и Толкин. Чела съм почти всичко на Толкин, но не ми е любимец. Всичко от класацията на Indy без 'Отнесени от вихъра' и 'Тримата мускетари'. Нямам нищо против мускетарите, обаче

Не е възможно да има топ-10, топ-50 е по-реалистично!
В топ-10 не мога да се побера и затова ще добавя още:
Достоевски — не само 'Престъпрение и наказание' и 'Братя Карамазови', но и 'Идиот' много ми харесва, много негови разкази също. Имам от родителите си сините томове — избрани съчинения. С ръка на сърцето — не мога да намеря нещо, което да не ми харесва, написано от Достоевски. Не казвам, че го чета с лекота, а че много ми харесва.
На Йордан Радичков забравихме — 'Ние Врабчетата', но имам един много любим разказ пак от Радичков: 'Момче и мече'.
Всичко на Джон Ъпдайк!
Не мога да забравя и следните автори:
Селинджър: всичко — семейство Глас, Франи, Зуи, Сиймор,
всички разкази, включително и 'Идеален ден за лов на рибка бананка'; 'Спасителят в ръжта'.
Патрик Модиано: 'Улица тъмните магазинчета', 'Вила Тъга'.
Почти всичко от Марсел Пруст
Всичко от Габриел Гарсиа Маркес: не само '100 години самота', 'Eсента на патриарха', 'Няма кой до пише на полковника', разказите Мама Гранде и т. н.
Едгар Лоурънс Доктороу — 'Езерото на гмурците', 'Рагтайм', 'Добре дошли в трудните времена'.
Поредицата 'Ученията на дон Хуан' и всичко около нея на Карлос Кастанеда
Филип Рот — 'Синдромът Портной', 'Сбогом Колъмбъс', 'Американска идилия', ('Американски пасторал')
Маргарит Дюра: 'Хирошима, моя любов'
Дорис Лесинг — 'Съблазните на Джак Оркни и други истории'
Салман Рушди — 'Сатанинско стихове', 'Срам', 'Последният поглед на мавъра'
Александър Солженицин — 'Един ден на Иван Денисович', 'Архипелаг-Гулаг', Дяволските разкази.
Чарлс Буковски — 'Присмехулник, пожелай ми щастие', 'Шунка върху ръжен хляб', книги със стихотвe
Стихотворенията на Силвия Плат
Алън Силитоу — 'Самотният бегач на дълги разстояния', разкази
Хулио Кортасар — разказите 'Изгубване и намиране на косъма'
Много ми харесва как пишат и: Хорхе Луис Борхес, Аугусто Роа Бастос, Карлос Фуентес, Жоржи Амаду, Жорж Сименон, Кен Киси, Том Вулф, Джером К. Джером, Гурджиев, Ханиф Курейши, Джим Харисън, Уилям Стайрън, Нат Търнър, Анчи Мин, Анита Даймънт, Юкио Мишима, Жоан Харис, Айрис Мърдок, Маргарет Атвууд, ...
Симеон Радев — 'Строителите на съвременна България' e много информативна и много ме развеселява.
Също и спомените на Султана Рачо-Петрова, но нея не я слагам в категорията 'писатели'.

Еми Тан: 'Клуб Радост и късмет'
Кърт Вонетъг: Котешка люлка, Зокуска за шампиони, Затворникът, Бог да ви поживи Мистър Розуотър, Кланница номер 5, всъщност - всичко от Вонегът.
От Труман Капоти — не само 'Сбъднати молитви', които най-много ми харесват(въпреки че книгата е недовършена), но и 'Музика за хамелеони', 'Закуска в Тифани', 'Арфа в тревата' и други творби.
Антъни Бърджис — 'Докторът е болен', 'Портокал с часовников механизъм', 'Тремор' и т. н.
КАФКА!!! КАФКА!!! КАФКА!!!
Рамон Гари(Емил Ажар) — Голям гальовник, Момо
Обичам да чета и пиеси:
Тенеси Уилямс — 'Стъклената менажерия', 'Котка върху горещ ламаринен покрив'.
Бърнард Шоу, Самюел Бекет, Йонеско, Иван Радоев, Юри Дачев.
Почнах да се изморявам и затова ще напиша:
Всичко от Мигел де Унамуно, Исабел Алиенде, Том Робинс,
Ен(Ан) Тайлър, Джери Коз(с)ински, Джоузеф Хелър, Удхаус, Пратчет, Милан Кундера, Томас Пинчън, Гюнтер Грас, Емилиян Станев.
Ще включа и Робърт Мерл — 'Мадрапур', 'Мелвил', с извести уговорки и 'Добре охранявани мъже',
а и Тони Хилърман - поредиците за Липхорн, а също и книгите на Ниил Стивънсън и Ани Пру.
Леле, каква каша стана!