ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 22 Авг 2014 1:56



Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 18:51 
Ветеран
Ветеран
Аватар

Тук е от: 10 Мар 2009 19:03
Мнения: 526
Местоположение: пред компа
Май някой е нямал търпение да изкара ракията и е засилвал огъня.Тя тая работа не става бързо и ако нямаш търпение, по-добре не се захващай с това.
Навремето имах едно леко кисело вино и при варенето мазах капака с мед,за да не се усеща киселото.Ама за дъх на загоряло ,мисля че няма оправия,освен както каза Чопъра-да се слага към друг материал-сливи ,круши,грозде.

_________________
Нещата не са нито добри,нито лоши.Те са такива ,каквито мислим,че са.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 20:05 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 13 Яну 2010 13:12
Мнения: 2327
И да си развалиш и другия материал ли? Изхвърли я! Повтарям: Активният въглен няма да ти реши проблема.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 20:18 
~~~~
~~~~
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Мнения: 13065
Местоположение: винаги на №14
(автор на темата)
Eau_de_Clone написа:
Изхвърли я!

Май точно така ще стане. Ще отиде в канализацията. Няма оправия... :( :D

_________________
http://okazion21.com/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 20:25 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 13 Фев 2011 8:39
Мнения: 3211
Eau_de_Clone написа:
И да си развалиш и другия материал ли? Изхвърли я!

Да те питам кога си варил ракия? Изобщо в кой етап на ракията освен консумацията си се включвал?
Амапола, скоро филтъра на каната ми е за смяна - дай малко от тая ракия да прекараме да видим какво ще се случи, поне аз с очите си видях оцветена с калиев перманганат вода как се филтрира чиста, за загорялото не се знае ама какво пречи да се опита... Колко литра е тая ракия бе, да не е тонове? Ако е едни 50 кила какво пречи да се вкарат по 10 литра на 300 кила казан и така докато се прекара?

_________________
Комуниста си е комунист, той не е от желязо, той даже не е и човек, той си е комунист и такъв и ще си умре, без да разбере защо изобщо се е родил.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 20:48 
~~~~
~~~~
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Мнения: 13065
Местоположение: винаги на №14
(автор на темата)
Не е много, Чопъре. Ще ти дам. Цветът от активния въглен се изчисти, дъхът е по-слаб, но пак го има.

_________________
http://okazion21.com/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 20:53 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 15 Мар 2011 12:09
Мнения: 23
мърче написа:
...освен както каза Чопъра-да се слага към друг материал-сливи ,круши,грозде.

Разбира се... да омирише и новия материал.

amapola написа:
...Пробвах и с активен въглен на прах. Ракията стана черна, като отрова. Днес е 4-ти ден,откакто и сложихме активния въглен и като че ли дъхът поизчезва. Но не ме питай за цвета. Използвахме над 30 филтъра за кафе , за да прочистим цвета и да се поизбистри.
...

Да ви кажа и моя опит. Активен въглен на прах работи добре. Ракията ми беше загоряла толкова много, та беше кафява на цвят. Сложих въглен 3 грама на литър. На 10 литрова туба 30 грама въглен на прах. Тръскате тубата 15 дни по два пъти на ден, да се размесва въглена, тъй като бързо се утаява на дъното. След 15 ия ден оставете тубата някъде и не я пипайте. За 10-ина дни въглена ще падне на дъното, ракията ще се избистри до цвета на дестилирана вода. Ако все още е мътна, оставете я докато се обезцвети. Изтеглете ракията с маркуч, без да пипате тубата, до утайката. Ще получите около 9 литра чиста ракия. Успях да обезмириша 30 л. ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 20:57 
~~~~
~~~~
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Мнения: 13065
Местоположение: винаги на №14
(автор на темата)
Мечо Пух, ти си моето спасение и надежда. Ще повторя опита с активния въглен по твоя метод. Аз нали съм бързачка ... на 4-я ден почнах да я филтрирам.

_________________
http://okazion21.com/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 21:00 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 13 Фев 2011 8:39
Мнения: 3211
Пълно очистване на ракията се получава по следния начин:
Ракията се обработва с разтвор на калиев перманганат 1-2г/л. Определеното количество перманганат се разтваря в преварена вода. Този разтвор се внася в ракията, разбърква се интензивно и се оставя 10-12 часа докато се избистри.След това ракията се филтрира и се дестилира по следния начин:
филтрираната ракия се разрежда с вода докато стане 30 градуса. След зареждане на казана се поддържа умерен огън до потичане на ракията, първака (от 3 до 8% от общото количество материал) се отделя, примерно казан с обем 100л материала е 80 литра 30 градусова ракия първака е около 2,5л. След като първака се отдели огъня се засилва и се отделя ракията за консумация.
Ракията за консумация се обработва с активен въглен 3-5г/л, като се разбърква 3-4 пъти дневно в продължение на 5-6 дни, след това се оставя една седмица без да се разбърква и накрая се прецежда. Бистрата ракия я настройваш с около 400 грама качествени стафиди и ситно нарязани корени от теменужка, след 12 дни пак прецеждаш, настройваш градуса и наливаш в стъклени съдове, след 2 седмици опитваш и споделяш резултата :wink:

_________________
Комуниста си е комунист, той не е от желязо, той даже не е и човек, той си е комунист и такъв и ще си умре, без да разбере защо изобщо се е родил.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 21:02 
Форумен инвентар
Форумен инвентар
Аватар

Тук е от: 13 Фев 2011 8:39
Мнения: 3211
Аааа, Пухчо, щом си докарал ракията до загаряне, че и до оцветяване (!!!!!!!!!!!!!!!) ай не се изказвай, че от такива "майстори" Амапола не може си оправи ракията...

_________________
Комуниста си е комунист, той не е от желязо, той даже не е и човек, той си е комунист и такъв и ще си умре, без да разбере защо изобщо се е родил.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 21:04 
Ентусиаст
Ентусиаст

Тук е от: 15 Мар 2011 12:09
Мнения: 23
Ако искаш филтрирай, но може и без филтриране, ако не е много загоряла.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012 21:59 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 10 Дек 2010 0:33
Мнения: 339
Амопола,тук не изчете ли всичко,има и други патили от прегоряла ракия....?

Цитат:
Сложи и глицерин....има го във всяко една аптека....една чаена лъжичка на 2-3 литра....ракията става мека и сладка като целувка с непорочна дева...
само една имай впредвид....глицеринът действа диуретично(сиреч пикае се повече от от него)
Това с глицерина (тривалентен алкохол)е стар метод на барманите да правят от бренди Слънчев бряг коняк Наполеон....а руснаците го слагат в марковата водка!


:) Това също ще го имам на предвид. Но аз заложих на съчките от акация и сега няма миризма няма нищо :да:. Държах ги в кофа покрита с парцал да не влиза нещо.


http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.ph ... 9&start=60

https://www.google.com/search?q=%D1%80% ... =firefox-a

_________________
Димитър Талев:

"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2012 8:43 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 13 Яну 2010 13:12
Мнения: 2327
Чопър написа:
Eau_de_Clone написа:
И да си развалиш и другия материал ли? Изхвърли я!

Да те питам кога си варил ракия? Изобщо в кой етап на ракията освен консумацията си се включвал?
Амапола, скоро филтъра на каната ми е за смяна - дай малко от тая ракия да прекараме да видим какво ще се случи, поне аз с очите си видях оцветена с калиев перманганат вода как се филтрира чиста, за загорялото не се знае ама какво пречи да се опита... Колко литра е тая ракия бе, да не е тонове? Ако е едни 50 кила какво пречи да се вкарат по 10 литра на 300 кила казан и така докато се прекара?

Я зЕми се поспри малко или се поинтересувай !!!
За ракии и вина знам повече от цялата ти рода.
А ти как вариш ракия - даваш я на селския казан ли?

-- 12 Авг 2012 8:50 --

Чопър написа:
Пълно очистване на ракията се получава по следния начин:
Ракията се обработва с разтвор на калиев перманганат 1-2г/л. Определеното количество перманганат се разтваря в преварена вода. Този разтвор се внася в ракията, разбърква се интензивно и се оставя 10-12 часа докато се избистри.След това ракията се филтрира и се дестилира по следния начин:
филтрираната ракия се разрежда с вода докато стане 30 градуса. След зареждане на казана се поддържа умерен огън до потичане на ракията, първака (от 3 до 8% от общото количество материал) се отделя, примерно казан с обем 100л материала е 80 литра 30 градусова ракия първака е около 2,5л. След като първака се отдели огъня се засилва и се отделя ракията за консумация.
Ракията за консумация се обработва с активен въглен 3-5г/л, като се разбърква 3-4 пъти дневно в продължение на 5-6 дни, след това се оставя една седмица без да се разбърква и накрая се прецежда. Бистрата ракия я настройваш с около 400 грама качествени стафиди и ситно нарязани корени от теменужка, след 12 дни пак прецеждаш, настройваш градуса и наливаш в стъклени съдове, след 2 седмици опитваш и споделяш резултата :wink:

Така не се бях смял от години! :ROTFL :ROTFL :ROTFL :ROTFL :ROTFL :ROTFL :ROTFL :ROTFL :ROTFL

Сега последен безплатен съвет от мен: Стремежът ти да си капацитет по всички въпроси говори единствено за избиване на комплекси за малоценност. Това, че не си ходил казарма, нямаш висше или няма да имаш смислено такова, не е причина да си създаваш комплекси. От тях ще страдаш не само ти, но и мои близки.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2012 10:36 
~~~~
~~~~
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Мнения: 13065
Местоположение: винаги на №14
(автор на темата)
Чопър написа:
Пълно очистване на ракията се получава по следния начин:
......................................и споделяш резултата :wink:

Благодарско, Чопъре. Не само ще споделя, ами и ще почерпя. :B4.gif
Абе кога ще махнете този загорял цвят на Чопъра?

_________________
http://okazion21.com/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2012 12:38 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 26 Авг 2009 9:08
Мнения: 2232
Ама ти наистина ли ще ходиш да събираш коренчета от теменужка :O04.gif Споделям мнението на Еу де клоне по добре я изхвърли , иначе ще имаш един бъркоч , незнайно какъв ... аз такава ракия не бих пил , независимо че доктор Радева ми е забранила да пия вода ... такава ракия би била по - опасна , даже и от водата :ROTFL :ROTFL :ROTFL

_________________
Доктор Радева к а т е г о р и ч н о ми е забранила да пия вода .


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: С дъх на загоряла ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2012 13:11 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 11 Сеп 2010 13:57
Мнения: 1884
Само аз ли съм съгласен с мнението на Йогъл? Просто ще я изкарваш след като хубавата си свърши работата. :)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

 Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Ракия от сини сливи как?

в Свободно време и хобита

kareoke81

10

2175

20 Авг 2012 13:44

Продавам материал за ракия

в Работа, фирми, клиенти, магазини, недвижими имоти...

amapola

0

116

15 Юли 2014 22:04

Всичко за домашната ракия

в Свободно време и хобита

aruba_man

59

4434

16 Окт 2010 13:45

Второкласник в кома след пет чаши ракия

в Интересни статии от медиите

varg

2

196

28 Юни 2012 7:08



Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 22 Авг 2014 1:56


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot], monka1980, stefcosa


Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.