Тук е от: 14 Юни 2008 17:13 Мнения: 71 (автор на темата)
Търся някой запознат с този вид отопление. Какво е нужно за да се инсталира, какъв е разхода на газ и има ли фирми ,които се занимават с това? Благодаря предварително.
Тук е от: 09 Окт 2007 9:47 Мнения: 342 Местоположение: Шумен
Аз не съм чувал за централно отопление на газ пропан-бутан. Доколкото зная, газовата уредба на блока е на метан (природен газ). Иначе ние се отопляваме на пропан-бутан, но ползваме обикновените големи бутилки, които всички знаят. Но вече е скъпо.
Тук е от: 08 Яну 2007 18:46 Мнения: 4145 Местоположение: Шумен
Ммм,до колкото съм чувал от комшията,излиза му около 300 лева (това миналата зима),но пък вика,че целият му апартамент бил топъл (4 стаи + кухня,120кв.м.).300 лева ми се виждат много,при положение,че се плаща отделно ток.Газификацията я прави една варненска фирма и офиса им е в сградата срещу Пощата на центъра,не се сещам сега какво имаше друго там,да ти дам по-добър ориентир. До нашият блок има прекарана газ,имам подадена молба,но още се чудя дали да се включа.Трябва да стане масова газификацията,за да е по-евтино,това е факт.8 години съм се отоплявал с централна газ(не в България) и най-голямата сметка която съм плащал беше 120 евро,като това е цената за 2 месеца. Е,то и толкова студ няма,ама декември и януари си е студеничко през ноща.
Тук е от: 21 Юли 2008 9:14 Мнения: 78
И ние сме на газ. Горе-долу толкова плащахме зимата, но пък освен апартамента (около 100 кв.м.) през деня се топлеше и тавана, който играе ролята на офис. + 2 бойлера (общо 270л.) и от време на време и на газ готвехме. Така че смятам, че си струва... Ако преди си бил на локално парно е възможно да използваш инсталацията от него.
Май 300 лв ще са ми множко на месец.Но пък ми казаха ,че ако съм на дърва по два кубика на месец не ми мърдат.И тока ако сложа май по-евтино ще ми излезе, само дето до четвъртия етаж дърва трябва да се мъкнат, а за пушилката да не говоря.Благодаря за мненията ще се ослушвам още, може пък и да намеря друго решение.
Пропан-бутан или природен газ(метан)?Щото пропан-бутана хич не е на сметка,може и по-скъпо от тока да излезе. Трябва да си наясно,че ще ти е нужна и значителна инвестиция за изграждане на отоплителната инсталация-газов котел, радиатори, бойлер, тръби и ... Ако проявяваш интерес има фирми,които се занимават с това-първо се прави проект за конкретния апартамент/къща,изчислява се необходимата мощност,която е необходима за отопление, като се вземат пред вид загуби от дограма,неизолирани стени и т,н.., определя се какъв котел е необходим, колко радиатора с колко ребра на какви места да се поставят...Познавам доста хора дето "минаха на газ" като закачиха по еди газов котел към съществуващи стари инсталации с чугунени радиатори и широки тръби и хич не им е на сметка.
Аз бях пред тази дилема, много зависи каква площ искаш да топлиш. Ако е над 100м2 на природен газ е изгодно. Черноморска агенция е фирмата до хотел Мадара се намира. Имаш документи около 600-700лв., котел около 2000+ лева вече зависи брой радиатори, топла вода ще ползваш ли и т.н. Ако топлиш по малка площ - аз топля около 75м2 и въпроса го реших с 2 климатика около 200лв. е тока на месец не се спират около 3200 ми излязоха климатиците
Апартамента е голям и два климатика може би ще са ми малко, пък и не знам дали няма да замръзнат в големите студове.Явно отоплението на газ ще ми е доста скъпичко.Благодаря за насоките.
Миналата зима имаше температури -16 -18 градуса проблема беше че се размразяваха много често (на 40 мин някъде) иначе ако купиш качествени инвертори мисля няма да има проблем до около -20 градуса. Мойте са фуджитцу
Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 23 Май 2013 0:33
Информация за текущата активност
Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot], Hristo2011
Не можете да пускате нови теми Не можете да отговаряте на теми Не можете да променяте собствените си мнения Не можете да изтривате собствените си мнения