ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 27 Сеп 2022 0:33




Добави отговор
Потребителско име:
Заглавие:
Писане на мнение:
Въведете съобщението си тук, то не може да съдържа повече от 60001 букви. 

Големина на шрифта:
Цвят на шрифта

За да качите картинка задължително вземете само кода от полето "Forum Thumbnail" и го копирайте в полето за писане.



Настройки:
BBCode е Включен
[img] е Изключен
[flash] е Изключен
[url] е Включено
Усмивките са Изключени
Изключи BBCode
Недей автоматично да правиш URL адреси
Система за предотвратяване на спам
Целта на тази система е да спре автоматизираните роботи, които обикалят из форумите и пускат нежелани съобщения.
Отговорете правилно за да докажете, че сте човек: През коя година е създадена българската държава?
   

Преглед на тема - Всичко за домашната ракия
Автор Съобщение
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
Няма проблем, ако имаш мед действай, облагородява ракията с аромати. Слагал съм също няколко глави лук, създава мек вкус. Някои слагат и анасон на зърна. Професионалните казанджии слагат сода бикарбонат, за премахване на кисели жилки. Но най важното е материала да е ароматен и да не мирише на мухали. Както и идеално очистване на казана . Аз го измивам с оцет и кухненска тел до блясък.
Варенето на ракията е първият етап. Вторият е отлежаването. Преди се използваше трески от черница за придаване на цвят. Но ракията придобива кисел вкус. Най добрият начин е да се използва дългогодишният опит за отлежаване на уискито. А тя е да се използват опалени трески от бял дъб до овъгляване. Минимално след една година ракията е готова за почерпка и лечебни сели. Наздраве! :B4.gif
Мнение Публикувано на: 15 Яну 2022 11:14
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
Някой пробвал ли е да маже капака на казана с мед докато вари ракия?
Не искам да рискувам да съсипя материали, ако не е изпитано.
Мнение Публикувано на: 13 Яну 2022 21:49
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
Леонартис- Благодаря за изчерпателният отговор. По всяка вероятност вкуса на различните уискита зависи от опалването и вида на бъчвите в които отлежава, значи това е голяма финта. Чувал съм, че винаги отлежават в нови бъчви та какво правят със старите? Дали в новите отлежават известно време докато придобият определен вкус и цвят и след това го пресипват във вече използвани повече пъти за пълното доозряване кой знае? Иначе аз поставям трески от черница като следя изменението на цвета и, изваждам за да не получи горчив вкус, но с нови бурета нямам опит. Използвал съм две по 50 литра където е отлежавала по година и повече но са стари.(Това е ставало когато не съм знаел вкуса на ракията, сега трудно може да се осъществи) Най хубавата ракия която съм пил е отлежавала в буре около десетина години. Имаше в село един маняк който правеше такива опити и на практика съм се уверил, че колкото по стара е ракията толкова е по добра, та съм си мислил и аз да направя някой експеримент, но за сега не съм могъл да го осъществя- наздраве всеки може да пие това което има и му харесва , кой каза наздраве? :B5.gif
Мнение Публикувано на: 03 Авг 2013 16:06
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
Ако ми се пие метакса ще си купя такава... ся си лоча една гроздова, която в последствие съм направил на букет, както е малък градус и мека и пивка снощи пиячи с огромен опит не можаха да станат от масата :O01.gif :O01.gif :O01.gif :O01.gif
Мнение Публикувано на: 03 Авг 2013 15:05
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
За различните напитки - ракии, коняци, текила, за виното се извършва опалване до различен градус. Това буренце е поръчано специално за гроздова ракия. В резултат на опалването на вътрешната страна на дъските на открит огън до определена температура се формира различен аромат и вкус - сладък, сметаново-млечен, на печен хляб или прясно тесто, орехов, сладък дим, карамел, барбекю, анасон. Танинът, който най-много се съдържа в дъба и кестена, се "омекотява" и се преобразува във ванилин, който пък дава на напитките специфичен аромат. По-силно опаленото буренце води и до промяна на цвета на напитката, която впоследствие ще отлежава там, а също и промяна на аромата близък до кафе, шоколад, орех или карамел. Ракията на снимката е с аромат и вкус приближен до този да петзвездна метакса.
Мнение Публикувано на: 03 Авг 2013 10:54
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
Голяма работа, :B9.gif моля те дай малко информация за това ''опалване''.
Мнение Публикувано на: 03 Авг 2013 5:49
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
skorpion написа:
Преди години хубави бъчвички за ракия се правеха от частен майстор в с. Царев брад. Сега такива могат да се намерят по магазинчетата около с. Микре,разклона на Ловеч и Троян,по пътя за Благоевград след Долня Диканя и на др. места.За ракия- акациева бъчвичка. Дъбовата е за вино.



Дъбова, специално опалена за ракия. Ароматът събаря на земята :D

Изображение
Мнение Публикувано на: 02 Авг 2013 23:44
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
amapola написа:
Ти пък:)))), намери точно мене да питаш. Нищо не разбирам.
Абе като стана дума за ракии....къде се крие Bobo? :D

Абе като стане дума за ракия и ей го на bobo..
Мнение Публикувано на: 02 Авг 2013 21:36
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
Така е. Само в стъклени дамаджани съхраняваше дядо † .
Мнение Публикувано на: 02 Авг 2013 20:30
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
Ти пък:)))), намери точно мене да питаш. Нищо не разбирам.
Абе като стана дума за ракии....къде се крие Bobo? :D
Мнение Публикувано на: 02 Авг 2013 19:35
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
Ако има за продаване, остави ми двайсетина литра кайсиева.

Няма да е зле да дадеш и препоръки как се съхранява за по-дълго време. Чувала съм, че не е добре да отлежава в пласмасови бидони и туби..
Мнение Публикувано на: 02 Авг 2013 19:26
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
Току- що, за пръв път пробвах тазгодишната кайсиева. Е, те такова нещо не съм вкусвала през всичките си 50 плюс две години. То това не е ракия ....еликсир е. Страхотна!
Мнение Публикувано на: 01 Авг 2013 21:20
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
bobo-Благодаря за информацията. :B4.gif :D
Мнение Публикувано на: 28 Мар 2011 19:04
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
Ракия на 40* няма да замръзне. Само не я дръж прекалено дълго, щото дава фира. :( Но каквото и да видиш после на хартията нЕма страшно, италианските доста се доближават до нашите домашни ракии, а не съм чул още италианец да е умрял от ракия. :D
п.п. моята така си я обработвам: първо малко активен въглен, след това във фризера за 24 часа и през филтърна хартия...бутилка по бутилка, че много време отнема. :D
Мнение Публикувано на: 27 Мар 2011 22:55
  Заглавие:  Re: Всичко за домашната ракия  Отговори с цитат
bobo -Метода за охлаждане на ракията не съм пробвал,тъй като нямам информация колко градуса и трябва за да не замръзне във фризера. :BB07.gif И затова исках да разбера за друг вариант. :D
Мнение Публикувано на: 27 Мар 2011 21:43

Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 27 Сеп 2022 0:33


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.