Става въпрос за фрапиращи неуредици в града ни, които не забелязваме защото познаваме града си, или така сме свикнали с тях, че не ни правят впечатление.Те обаче са бич за другоселците и туриститеТуристите които къткаме, а когато пристигнат - правим на маймуни..
Ето как открих една такава забележима само за външно око тъпотия:
Подтичвах в „свински тръс” по платото.Тъкмо бях свил от новоселския път към Стария град, когато спря русенска кола, пристигаща от тази посока.Притеснено момиче ме попита близо ли е паметникът .
Казах им, че се движат точно в противоположната посока и им обясних как да стигнат.Обърнаха и потеглиха, а аз се замислих...Хората са големи блейки.Не гледат табелите, не се подготвят предварително..
После в главата ми взеха да изплуват аналогични спомени и открих, че това не ми се случва за първи път.”Deja vue”..
Всички да са блейки?
Докато умувах озадачен, стигнах до Стария град, погледнах табелите и.., оо, небеса!
Хората въобще не са виновни, че попадат в Новосел, а не на Паметника..С такива табели и маркировка, можеш да попаднеш на Марс, но не и да стигнеш до Паметника!
Отивайки от Кьошковете към Паметника, на 300м от кръстовището до Стария град виждаш тази табела:
Не е вярна.Пътят за Паметника завива доста остро наляво, за да бъде посочван направо.По-скоро направо е пътят за Новосел, но той е показан надясно, заедно със Стария град.А Кочово..., както и да е..Тази поне се вижда почти цялата, макар че лъже.
Ще кажете, че догоре няма други табели...Има!Има на отбелязаните с кръстче места на следващата снимка, а маркировката по асфалта ни запраща към Новосел:
Само че тези табели можеш да намериш само с металотърсач в храстите, или ако светнеш със светкавицата в мрачно време:
Толкова добре са скрити, че ако ги откраднат, никой няма да разбере, но изглежда и крадците не могат да ги намерят...Във всеки случай няма да е никаква загуба, защото тези табели са не само безполезни, но дори и вредни.Едната от тях ни затвърждава впечатлението от първата табела, че Паметникът е направо, защото за Новосел и Крепостта, трябва да завиеш рязко на дясно.А Новосел е на 5км от тази табела, колкото варненският плаж е на дибишкия язовир..Същото важи и за Кочово, за което пише че е на 8.Не пише какво 8, но може да е вярно, само ако става дума за морски мили или по-скоро - парсеци.И въобще, за какво е тази табела?Кое е това Кочово и кой луд, тръгнал за там ще мине оттук, че да му послужи?
Така.Стигаме до кръстовището.Естествено, очакваме право насреща да видим – Паметника натам, а крепостта насам иии..., Новосел на еди къде си...Кочово?Пффф...
Нищо подобно!Виждаме камара табели, които могат да послужат на няколко десетки човека, но не и на милионите туристи устремили се към Паметника.Някои от тях, не могат да послужат за нищо, като тази за „Релакс”, който не съществува от години, ама никой не сеща да махне или открадне табелата:
Частната инициатива добре е помислила къде би имало смисъл от табела, докато големият, общоградски интерес е спал олимпийски сън...(Внимавайте на изборите!)
Паметникът, е посетен от повече от 2 млн. души.Колко ли са пренасочени към Новосел иии.. Кочово?Оооо, ако идваш от Новосел-Кочово..

- има 2 табели една след друга... които указват съвсем точно къде е пътят:
Поне не изтърваме идващите от Кочово и Новосел милиони туристи...
Абе това Кочово, изглежда е световна туристическа атракция, а аз нищо не знам..Да не би там да организират „кочриди” с местните кочове, по подобие на испанските кориди?
Четох някъде, че един пътен знак струвал 124лв. без монтажа..А тези огромни, ненужни, грешни и вредни табели колко ли струват?А колко ли струва бензинът на "пренасочените" туристи?Тези пари са излезли от нашите джобове.Баре да ги бяха дали на даскалите...
Сещате ли се за подобни дивотии?Аз имам още поне една, за ваше успокоение по-кратка!