ФОРУМЪТ НА ШУМЕН

Гражданска медия номер едно в град Шумен. В този форум шуменци могат да определят реда на актуалните теми.


Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 01 Юли 2022 16:22



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010 13:45 
Гастарбайтер
Гастарбайтер
Аватар

Тук е от: 15 Апр 2008 2:43
Мнения: 3085
Местоположение: Centrale
Skype: Обичам да си правя кефа!
(автор на темата)
Идната седмица ще варя ракия от дренки. С един стар казанджия направихме партия, от мене дренките, от него казана, а захарта си я сцепихме. По негова информация щяло да излезе около 35-40 литра. Тъй като съм лаик в тази област искам да попитам капацитетите от форума. Как е най-добре да се съхранява ракията? Чувал съм за дъбови бъчви, добри отзиви има за акациевите. Къде в Шумен могат да се намерят качествени такива, има ли някой който да ги изработва? Вие сте. Изображение

_________________
Без бог, без господари. Долу всяка власт!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010 13:58 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 11 Сеп 2010 13:57
Мнения: 1940
За 35-40 литра, като най-вероятно ще си я цепите, дали си струва :) ? Но то зависи и колко я пиеш тази ракия де, също така, и малка бъчвичка можеш да си земеш. :)

В нета намерих:

Цитат:
Плиска, ул. Александър Стамболийски № 1

053/ 23 25 46; 0887 678 043
cooperage@abv.bg

Фирмата е специализирана в изработка на бурета, бъчви, каци от дъбова черничева и акациева дървесина. Изработва още бъчварски изделия, кашпи, ведра и мебели с професионална и колекционерска насоченост. Ремонт и рециклиране на употребявани бъчви, бурета, каци и др.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010 14:10 
Гастарбайтер
Гастарбайтер
Аватар

Тук е от: 15 Апр 2008 2:43
Мнения: 3085
Местоположение: Centrale
Skype: Обичам да си правя кефа!
(автор на темата)
Браво, жив и здрав да си. 20 литра ще ми стигне за зимата. Имам и други ичкии. Догодина пак ще варим, материал има много. Аз съм ценител, не алкохолик. Изображение

_________________
Без бог, без господари. Долу всяка власт!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010 14:18 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Мнения: 13160
Местоположение: винаги на №14
Аруба ,ще ти кажа случай отпреди две-три години.
Сварихме 20-тина литра ракия. Купихме си 20 литрово дъбово буренце от един стар майстор-бъчвар /бай Марко от Дивдядово,лека му пръст/. Киснахме бурето с вода ,както е по правилата. След време напълнихме вътре ракията.Като дойде момента за тази ракия се оказа ,че е почти наполовина. Бурето беше изсмукало ракията. Сигурна съм ,че бурето беше свършило тази работа ,не някой друг.
Оттогава - само в пластмасови или стъклени бутилки или бидончета.
Ама има капацитети във форума ,не слушай такива аджамии като нас. Къде'й Bobo,бе?!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010 14:21 
Гастарбайтер
Гастарбайтер
Аватар

Тук е от: 15 Апр 2008 2:43
Мнения: 3085
Местоположение: Centrale
Skype: Обичам да си правя кефа!
(автор на темата)
Аз съм чувал, че максимум 3 месеца се държи в бъчвата - после в стъкло. Ако си го държала повече, нищо чудно.

20 литра ракия е екстра. Дал съм 20 лв. за захар, взехме и 4 кг. мед от Thunderbird (10 лв.), ставала елексир ракията, ако се сложи мед. Казанджията е голям спец, казана и дървата от него. За 30 лв., 20 литра супер ракия от дренки (45-50 градуса) е супер според мен. Някой ако има материал може да се договорим и да варим, от мене захарта и казана. Изображение

http://www.mahmurluk.com/2008/05/blog-post_2229.html

http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=160

http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=bg

_________________
Без бог, без господари. Долу всяка власт!


Последна промяна aruba_man на 16 Окт 2010 16:15, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010 16:14 
Цигане
Цигане

Тук е от: 22 Яну 2009 22:25
Мнения: 7204
Местоположение: по пътищата.
Skype: не го ползвам :)
Да кажеш после какво е станало и...Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010 20:09 
Напреднал
Напреднал
Аватар

Тук е от: 09 Фев 2008 0:13
Мнения: 405
Местоположение: Heavens
Skype: raomiel
По моя преценка и опит е най-добре да се запечата след 10-15 дни плътно. Подходящи са туби от вода по 10L или стъклен амбалаж. Иначе има загуби и на качеството. Не съм виждал ракия запечатана с корк :roll:

ракийчица

_________________
राओएमइएल
Строителство, Ремонти, Довършителни работи, Ел и ВиК


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010 20:12 
Велосипедист
Велосипедист

Тук е от: 11 Фев 2007 14:04
Мнения: 2859
Местоположение: у дома
Ракията от дренки има невероятен вкус! Добре че нямаме вкъщи, че честичко щях да пълня чашите :oops:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010 20:18 
Напреднал
Напреднал

Тук е от: 28 Окт 2010 20:58
Мнения: 486
raomiel написа:
По моя преценка и опит е най-добре да се запечата след 10-15 дни плътно. Подходящи са туби от вода по 10L или стъклен амбалаж. Иначе има загуби и на качеството. Не съм виждал ракия запечатана с корк :roll:

ракийчица

Запечатва се с корк, но се посипва със запалена свещ восък за да не поема въздух :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010 20:20 
Администратор
Аватар

Тук е от: 07 Яну 2007 4:15
Мнения: 7199
Извън темата/подсказка:
Само за информация, почти невъзможно е да се намерят восъчни свещи в България. Всички вече се правят от парафин и церазин, без никакъв восък.

_________________
библиотекаобяви шумен
Блог с по-ценните форумни произведения


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010 20:21 
Цигане
Цигане

Тук е от: 22 Яну 2009 22:25
Мнения: 7204
Местоположение: по пътищата.
Skype: не го ползвам :)
Едно упражнение за всички любители на домашната ракия, ако ви се занимава де. Та, взема се една добре затворена бутилка ракия и се оставя във фризера за 24 часа. Може и по-голям престой, но и фризера "пие", не само бурето. :wink: След това ракията се филтрира на студено през филтърна хартия /може и обикновен БЯЛ лист/ и се наслаждавайте на цветовете на дъгата...синьо, светло зелено, жълто, кво ли не, а уж ракията е бяла. :D Естествено има и случаи, в които цвета на хартията не се променя, но всичко зависи от казана и казанджията.
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010 20:25 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 26 Авг 2009 9:08
Мнения: 2232
Абе , вий сте луди бе какъв корк какъв восък сякаш няма да я пиете тъз ракия ами в земята ще я заравяте слагай я в едни стъклени бутилки от друго пиене като разбира се ги разпробиеш пластмасовите клапанчета отгоре и толкоз .

_________________
Доктор Радева к а т е г о р и ч н о ми е забранила да пия вода .


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010 20:30 
Форумен дух
Форумен дух
Аватар

Тук е от: 06 Юни 2009 18:44
Мнения: 1488
дренките са нискокачествен плод за ракия с ниско съдържание на захар ,ракията от дренки може да е ароматна но не е качествена - има много метилов алкохол който е отровен ,а от повечкото захар боли глава .. най хубава ракия става от грозде ,следвана от сини сливи ( не виреят по нашия край) и кайсии .. другите ни плодове не стават за качествена ракия ... ракията задължително отлежава в буре поне 3 месеца ,количеството намалява но за сметка на качеството .. по някое време е добре да се прелее в стъклен съд ( в никакъв случай пласмасов )


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010 20:51 
№14
№14
Аватар

Тук е от: 15 Дек 2007 13:00
Мнения: 13160
Местоположение: винаги на №14
Alexi_ написа:
................следвана от сини сливи ( не виреят по нашия край)........

Виреят ! И още как!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Всичко за домашната ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010 20:52 
Дълбоко в матрицата
Дълбоко в матрицата
Аватар

Тук е от: 26 Авг 2009 9:08
Мнения: 2232
Да , и съм брал такива като ученик и сега бих брал ама са по на рядко :lol: ... за сливите става въпрос ...

_________________
Доктор Радева к а т е г о р и ч н о ми е забранила да пия вода .


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Бърз отговор
  

 Подобни теми   Автор   Отговори   Преглеждания    Последно мнение 
Тече, всичко тече, а кой плаща??

в Градски въпроси

Rado.Radev

2

16640

30 Мар 2021 11:28



Часова зона: UTC + 2 часа | Сега е 01 Юли 2022 16:22


Информация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]


Не можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на теми
Не можете да променяте собствените си мнения
Не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2011 и т.н. phpBB Group
Style based on FI Subice by phpBBservice.nl │ град Шумен │ Блог
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов │ Редактирано за Форума на ШуменОбяви Шумен
Съдържанието на мненията във форума, с изключение на цитатите от външни източници, е лицензирано под Creative Commons Attribution.
Използването на мненията за комерсиални или некомерсиални цели е разрешено само с хиперлинк към форума и изричното позоваване на източника.
Отговорност за мненията във форума носят само и единствено техните автори.