Тук е от: 15 Апр 2008 2:43 Мнения: 3216 Местоположение: Amor fati - Memento mori
(автор на темата)
Идната седмица ще варя ракия от дренки. С един стар казанджия направихме партия, от мене дренките, от него казана, а захарта си я сцепихме. По негова информация щяло да излезе около 35-40 литра. Тъй като съм лаик в тази област искам да попитам капацитетите от форума. Как е най-добре да се съхранява ракията? Чувал съм за дъбови бъчви, добри отзиви има за акациевите. Къде в Шумен могат да се намерят качествени такива, има ли някой който да ги изработва? Вие сте.
_________________ "Нашата философия гради нов свят, делото ни руши стария!"
За 35-40 литра, като най-вероятно ще си я цепите, дали си струва ? Но то зависи и колко я пиеш тази ракия де, също така, и малка бъчвичка можеш да си земеш.
Фирмата е специализирана в изработка на бурета, бъчви, каци от дъбова черничева и акациева дървесина. Изработва още бъчварски изделия, кашпи, ведра и мебели с професионална и колекционерска насоченост. Ремонт и рециклиране на употребявани бъчви, бурета, каци и др.
Тук е от: 15 Апр 2008 2:43 Мнения: 3216 Местоположение: Amor fati - Memento mori
(автор на темата)
Браво, жив и здрав да си. 20 литра ще ми стигне за зимата. Имам и други ичкии. Догодина пак ще варим, материал има много. Аз съм ценител, не алкохолик.
_________________ "Нашата философия гради нов свят, делото ни руши стария!"
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14
Аруба ,ще ти кажа случай отпреди две-три години. Сварихме 20-тина литра ракия. Купихме си 20 литрово дъбово буренце от един стар майстор-бъчвар /бай Марко от Дивдядово,лека му пръст/. Киснахме бурето с вода ,както е по правилата. След време напълнихме вътре ракията.Като дойде момента за тази ракия се оказа ,че е почти наполовина. Бурето беше изсмукало ракията. Сигурна съм ,че бурето беше свършило тази работа ,не някой друг. Оттогава - само в пластмасови или стъклени бутилки или бидончета. Ама има капацитети във форума ,не слушай такива аджамии като нас. Къде'й Bobo,бе?!
(автор на темата)
Аз съм чувал, че максимум 3 месеца се държи в бъчвата - после в стъкло. Ако си го държала повече, нищо чудно.
20 литра ракия е екстра. Дал съм 20 лв. за захар, взехме и 4 кг. мед от Thunderbird (10 лв.), ставала елексир ракията, ако се сложи мед. Казанджията е голям спец, казана и дървата от него. За 30 лв., 20 литра супер ракия от дренки (45-50 градуса) е супер според мен. Някой ако има материал може да се договорим и да варим, от мене захарта и казана.
Тук е от: 09 Фев 2008 0:13 Мнения: 403 Местоположение: Heavens
По моя преценка и опит е най-добре да се запечата след 10-15 дни плътно. Подходящи са туби от вода по 10L или стъклен амбалаж. Иначе има загуби и на качеството. Не съм виждал ракия запечатана с корк
По моя преценка и опит е най-добре да се запечата след 10-15 дни плътно. Подходящи са туби от вода по 10L или стъклен амбалаж. Иначе има загуби и на качеството. Не съм виждал ракия запечатана с корк
Тук е от: 22 Яну 2009 22:25 Мнения: 6950 Местоположение: по пътищата.
Едно упражнение за всички любители на домашната ракия, ако ви се занимава де. Та, взема се една добре затворена бутилка ракия и се оставя във фризера за 24 часа. Може и по-голям престой, но и фризера "пие", не само бурето. След това ракията се филтрира на студено през филтърна хартия /може и обикновен БЯЛ лист/ и се наслаждавайте на цветовете на дъгата...синьо, светло зелено, жълто, кво ли не, а уж ракията е бяла. Естествено има и случаи, в които цвета на хартията не се променя, но всичко зависи от казана и казанджията. Наздраве!
Абе , вий сте луди бе какъв корк какъв восък сякаш няма да я пиете тъз ракия ами в земята ще я заравяте слагай я в едни стъклени бутилки от друго пиене като разбира се ги разпробиеш пластмасовите клапанчета отгоре и толкоз .
_________________ Доктор Радева к а т е г о р и ч н о ми е забранила да пия вода .
дренките са нискокачествен плод за ракия с ниско съдържание на захар ,ракията от дренки може да е ароматна но не е качествена - има много метилов алкохол който е отровен ,а от повечкото захар боли глава .. най хубава ракия става от грозде ,следвана от сини сливи ( не виреят по нашия край) и кайсии .. другите ни плодове не стават за качествена ракия ... ракията задължително отлежава в буре поне 3 месеца ,количеството намалява но за сметка на качеството .. по някое време е добре да се прелее в стъклен съд ( в никакъв случай пласмасов )