Тук е от: 15 Апр 2008 2:43 Мнения: 3149 Местоположение: Ultras No Politica
(автор на темата)
Ракията стана трепач. Изкарахме общо 25 литра първокачествен алкохол. Първака тръгна на 65 градуса. Останалото го оставихме на 53. Сега съм го оставил да "диша" 15 дена и после в бурето. Страхотен аромат. Вече и аз мога да се нарека казанджия. Метилов алкохол в домашната ракия, дори и да има е в минимални количества. Досега не съм чул някой да е ослепял от домашна ракия, но ослепели и умрели от менте-ракия, произведана в различни гаражи има колкото щеш. Догодина ще варя от дренки, зарзали, череши и грозде. Който има материал и няма какво да го прави, да пише ЛС. Ще направим партия.
_________________ "Нашата философия гради нов свят, делото ни руши стария!"
Тук е от: 08 Яну 2007 9:15 Мнения: 1468 Местоположение: Шумен/Пловдив
Казанджия не се става от едно гледане на варене на ракия ;-). Последните 2 години участвам активно в този процес на село и понатрупах опит. Грубата сметка е килограм захар = килограм спирт, но както по-горе отбелязаха дренките не са сладки и ефекта с тоя първокласен алкохол може да не е първокласен . А натровени от ракия от магазина има - като пият Ахелой и други световнонеизвестни марки ;-) Снощи си отразих повече от половин бутилка Поморийска Мускатова и тая сутрин бях свеж като вечерта преди да почна да пия ;-).
(автор на темата)
Само който е пил ракия от дренки, знае за какъв елексир става въпрос. Лично аз пия максимум 150-200 грама. После минавам на бира или вино, според сезона. Има си чалъми за кисели плодове. Както написах и в началото на темата, сложихме и 5 килограма мед. Резултата е убийствен. Супер мека ракия на 50 градуса.
aruba ти до преди няколко дена търсеше съвети ,сега се опитваш да даваш - видяла жабата че подковават коня и си вдигнала и тя крака от дренки еликсир не става ,по горе обясних защо .. но ако си свикнал на пещерска обикновена може да ти се струва еликсир ... от акъл нямаме нужда ,нито от пишман ракиджии
(автор на темата)
Аз исках съвети за съхранение, не за варене! Някой, който има опит и впечатления, да сподели. Недей си превежда постовете ми както ти отърва. Виждам, че ти иска хубава ракия, ама тази година малко изкарахме. Догодина, ако има повече, ще ти дам една половинка.
Тук е от: 11 Яну 2010 0:58 Мнения: 404
Това за меда не знам до колко е ефикасно, чувал съм все добри отзиви от познати които са използвали мед. Тази година и аз ще опитам дори намерих статия от технолог в която е описано как се прави ракия само от мед, малко играчка е като гледам но ще рискувам една тенекия колкото за експеримента (може би)
Що пък от дренките да не става качествена ракия? Чеки, че капацитет много се е сбрал тука... Алекси, каня те да пробваш личното ми производство от дренчена ракия - двойно преварена с добавени някои други благини при преварката, пък приказвай после, че не ставала качествена ракия
Аз исках съвети за съхранение, не за варене! Някой, който има опит и впечатления, да сподели. Недей си превежда постовете ми както ти отърва. Виждам, че ти иска хубава ракия, ама тази година малко изкарахме. Догодина, ако има повече, ще ти дам една половинка.
няма нужда ,аз имам към 200 литра ... отлежава в дъбови бурета прясна ракия не пия Юрка от всичко става ,и от картофи и домати става .. но най хубава става от определени плодове ...
От опитни ракиджии в моята фамилия знам, че ракията в никакъв случай не се съхранява в бурета. Там престоява известно време за да си подобри качествата и да си вдигне цената, но после задължително се прехвърля в съд, който не я "пие". За дълготрайно съхранение най-добро е стъклото, но ако няма накъде може да се ползват и туби от минерална вода.
Най - хубавата ракия до сега дето съм пил е от праскови ... има едни по дребни и зеленикави ... такъв аромат никоя друга няма , е от дренки не съм пил тъй че може и по хубава да е ... и крушовата също е хубава ... за кайсиевата правил съм и такава ама не я разредих т.е. я оставих по- силна и направо на спирт си удряше при нея градуса трябва да е по нисък за да се усеща аромата .
_________________ Доктор Радева к а т е г о р и ч н о ми е забранила да пия вода .