I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Dobo на 02 Юли 2008 21:07

В периода 5-6 юли 2008 г. ще се проведе първия подготвителен лагер на Скаутски клуб "Мадарски конник".

Място: гр.Шумен, Шуменско плато
Време : 5-6 юли 2008 г.

Дейности :
- ориентиране ;
- оцеляване ;
- алпийска подготовка ;
- готварство ;

Условия :
- в лагера може да участват само членове на клуба ;
- ще се спи в палатки ;

В петък ще се проведе теоретично обучение в офиса на клуба и среща с родителите на участниците.
Dobo
<5™
<5™
 
Мнения: 6426
Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
Местоположение: Шумен,Центъра на света
Skype: d.draev

ВАЖНО! Среща: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Peti на 03 Юли 2008 15:53

ВАЖНО!
петък, 04.07.

16 ч. - теоретично обучение на младите скаути - подготовка за първия лагер
17 ч. - среща с родителите на младите скаути - тема: първи скаутски лагер

В офиса на Скаутски клуб "Мадарски конник" - Младежки дом, 2ри етаж
Молим, по възможност децата да бъдат в офиса още в 15.45 ч.

Ако имате въпроси или нещо неясно - може да се обаждате на познатите ви телефони от контактите в страницата.
Аватар
Peti
Скаут по душа
Скаут по душа
 
Мнения: 240
Тук е от: 12 Фев 2008 17:32
Местоположение: Шумен

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Dobo на 04 Юли 2008 21:00

Днес се проведе първата теоретична лекция със младите скаути.Лектор беше инструкторът ни Тишо. Оказа се, че той е не само добър практик, но и обаятелен преподавател.Темите вървяха около ориентиране с компас, карта, по местни предмети, слънцето, звездите и др. ориентири.След което се прехвърлиха на намиране на вода в трудни условия и като пример беше дадено пустинята Сахара.Това и аз не го знаех и ми беше много интересно, че там с подходящи умения, може да се добие вода до 1 литър на ден. :B4.gif Към края на лекцията се появи въпросите около змиите и Тишо обясни разликите в окраските, вида и всичко което трябва да се знае за това животно.В крайна сметка лекцията завърши с децата и продължи с родителите.Беше съобщен и плана за действие през двата дена и дейностите които ще се упражняват.

Първи ден
1.Намиране на правилно място за бивак
2.Построяване на бивак
3.Разпъване на палатки
4.Палене на огън безопасно
5.Ориентиране
6.Възли и начални стъпки в алпийката подготовка

Втори ден

1.Проникване в пещери
2.Преминаване през "тролеи" - алпийско съоръжение
3.Начални стъпки в скално катерене
4.Оцеляване
5.Ориентиране
6.Възли
Dobo
<5™
<5™
 
Мнения: 6426
Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
Местоположение: Шумен,Центъра на света
Skype: d.draev

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Dobo на 06 Юли 2008 20:16

Приключи I подготвителен скаутски лагер. Трудно е да опише човек емоцията която се създава на такъв лагер, но аз ще се опитам. В 8:00 часа всички деца бяха на сборния пункт с малко закъснения и кои с желание, кои по принуда :) тръгнаха под ръководството на инструктора ни Тишо към предварително обозначено място за лагер.От чешмата до р-т Боровец към Стария град. С раници на гръб 9 деца, един инструктор и две скаутерки потеглиха към заветната точка. Тежък преход в самото начало на лагера, но скаут от трудности не се бои.От трудности не, но от буболечки е друг въпроса ;).
След изкачване на трудно проходимия терен докато си почиваха започнаха да учат за построяването на бивак, къде е правилно да се избере място, как да разпънем палатка и др.
Изображение
Разбира се дамите се справиха с тяхната палатка защото тя беше от лесните, но пък какъв зор видяха момчетата и не само по разгъването на голяма мъжка палатка :)
Изображение
И все пак момичета се справиха бързо и докато останалите се мъчеха като грешни дяволи на тях им остана време да направят една бърза фото сесия за любопитния фотоапарат.Изображение
В крайна сметка лагера бе построен и се започна по график с ориентиране :)От най-малките 10 годишни до 16 годишни всички учеха едно и се главоблъскаха какво точно се иска от тях :)Изображение
В крайна сметка дойде време за ядене / любимо мое такова / и трябваше да се наготви Изображение
Няма как в скаутските лагери ако искаш да ядеш си готвиш, каквото и да искаш трябва сам да го направиш, без значение на колко си години :) И заедно те приготвиха първата си леща.Която по мнение си беше много вкусна, но безсолна / да не питаме кой не купи сол :A9.gif /.Разбира се добрият скаут намира изход от положение и соли с каквото намери за добре, какво по-добре решение от Пикантина за барбекю :A9.gif След като всичко беше готови се наобядвахме започнахме с алпийска подготовка - възли Изображение
Трябваше да имат отлични възли защото на следващия ден, малките скаути ще висят на техните възли, който те са направили. В крайна сметка всички научиха да правят двойна осмица с контролен възел и булин / спасителен / възел.

Следва продължение .....
Dobo
<5™
<5™
 
Мнения: 6426
Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
Местоположение: Шумен,Центъра на света
Skype: d.draev

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот tolito на 06 Юли 2008 20:31

Браво добре изглежда. Аз още съм зает като намеря вътрешен мир ще мина през офиса.
Аватар
tolito
Ветеран
Ветеран
 
Мнения: 603
Тук е от: 24 Яну 2007 17:45

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Искра на 06 Юли 2008 20:50

:D Не искам, не знам и не мога – това вече е история за първите скаутски лагерници на Шуменското плато. Само два дни бяха нужни на децата, за да разберат, какво искат и колко много знаят и могат. С тръгването си от Кьошковете” те усетиха духа на групата повела ги към невероятни и неописуеми приключения. Изкачвайки стръмната пътека от чешмата на „Боровец” до Шуменското плато скаутите се изкачиха с едно стъпало напред в своето мислене и поведение. Въпреки трудностите показаха издръжливост, упоритост и желание да си помагат взаимно.
С помощта на опитни инструктори палатковия лагер беше бързо построен. Преди това имаше лекция, която им помогна да изберат най- подходящото място за лагеруване.Всички се включиха в подготовката на лагерния огън и приготвянето на вкусния обяд.Децата бързо си разпределиха задачите, като дори се надпреварваха кой, колко дърва ще донесе от момчетата и кой, колко зеленчуци ще нареже за приятно ухаещата леща.
Запознаха се с видовете огньове, тяхното значение и подходящото им място за палене.
Веднага след това започнаха обучението по ориентирене с карта и компас. Научиха как да осеверяват картата и значението на символите и цветовете изобразени на нея. След това се отдели достатъчно време за някои видове възли, които могат им помогнат при различни спасителни операции. Състезаваха се за най подреден възел направен със затворени очи.
:A9.gif Освен тези състезания имаше и много забавления като дърпане и скачане на въже , подскоци в чували и много други, където се включиха не само децата, но и възрастните. :A9.gif
След уморителния, но доста интересен ден всички насядаха около вечерния лагерен огън на сладка раздумка. Инструктурите ги запознаха и с ориентирането по звездите ,като им разказаха интересни истории за различните съзвездия и тяхното създавне.
До късно малките развълнувани сърчица и личица блещукаха с фенерчета около палатките, докато умората не ги накара да утихнат. :B2.gif
На следващия ден без проблеми и за учудване на по–големите всички станаха и си приготвиха закуска.Имаше топъл билков чай и сандвичи даващи им сили за новите приключения на шуменските скали.
Инструкторите разпънаха въжета между две скали и с подходящо оборудване всяко едно дете премина от едната скала до другата.Толкова им хареса, че някои повториха ,а други и потретиха.
След емоциите на достатъчно голяма височина дойде ред и на ароматния скаутски боб приготвен с различни на вкус подправки.
Малка почивка беше нужна на скаутите за да се подготвят за следващото предизвикателство- катерене по стръмна скала. Те трябваше да изберат подходящото място за захващане и стъпване, за да достигнат върха й .Също така да разберат,че изпънатите им крака ще им помогнат за по-лесното спускане надолу. Не без емоции остана и провирането им в малка пещера.
Надвечер палатките се прибраха и багажът отново беше стегнат, за да потеглят пак по стръмните баири към града.Екстремното им спускане разбуди отново техния порив за приключения, като се заканиха следващия път да научат повече неща и да бъдат още по-опитни и добри скаути.
Тези два дни ще останат завинаги в тяхното съзнание като първата и незабравима среща с природата, другите и себе си. Мечтите , желанията и чувствата им оттук нататък ще бъдат свързани с това да се докажат като по-добри, по-можещи и по- знаещи хора.
:A2.gif Градът ни и ние възрастните имаме нужда, децата ни да се чувстват способни и пълноценни личности.
Със закачливи снимки и остроумни фрази по-подробно ще разкаже Добо.
:B9.gif
Аватар
Искра
Скаут по душа
Скаут по душа
 
Мнения: 71
Тук е от: 14 Юни 2008 17:13

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Наско на 07 Юли 2008 12:05

:) браво, Добо много бързо действате и както виждам, това което правите се получава :) . Само така :)
Не се задоволявай с това да бъдеш посредствен. Бъди подготвен!
Аватар
Наско
Скаут по душа
Скаут по душа
 
Мнения: 15
Тук е от: 06 Юли 2008 22:26
Местоположение: Попово/Варна
Skype: eksplosive

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот tiver на 08 Юли 2008 21:31

Искам да благодаря на всички участници в подготвителния лагер. Бяхте страхотни и наистина е удоволствие да се работи с вас. Ако знаете само какво ви замисляме ... :D
Тишо
tiver
Главен инструктор
Главен инструктор
 
Мнения: 49
Тук е от: 19 Юли 2007 17:50
Skype: ti-ve-r

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Dobo на 08 Юли 2008 21:56

Или батко Тишо или батко Тошко.... от дядко Лого ... деца какво да ги правиш :)
Dobo
<5™
<5™
 
Мнения: 6426
Тук е от: 23 Фев 2007 16:15
Местоположение: Шумен,Центъра на света
Skype: d.draev

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот neferura на 09 Юли 2008 8:17

И малките скаутчета и по-големичките скаутери очакват с нетърпение това, което са им замислили бате Тишо, бате Жек и чичо Лого :K9.gif Децата останаха меко казано очаровани от първия си скаутски лагер - направо са си запленени и нямат търпение кога ще е следващия. :A4.gif :A4.gif :A4.gif :A4.gif
“За света може да си просто един човек, но за един човек може да си целия свят!" ...
Аватар
neferura
Скаут по душа
Скаут по душа
 
Мнения: 171
Тук е от: 08 Окт 2007 9:06
Местоположение: Shumen

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Miss_Mimi на 09 Юли 2008 9:46

И аз като една млада скаутка да изкажа мнение... :D
Първият подготвителен лагер ми хареса много, не бях очаквала да е чак толкова хубаво, ама се оказа така. С нетърпение очаквам да разбера какво още са подготвили за нас инструкторите :D :D :D Със сигурност няма да ни оставят да скучаем занапред :wink:
От: Мария
Аватар
Miss_Mimi
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 14
Тук е от: 09 Юли 2008 9:39
Местоположение: Оттам откъдето започва България!

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Един но няма да кажа кой на 09 Юли 2008 11:38

Абе скаутчета, аз на тоя брадатия дявол не бих се доверил! Въжета, възли, манджа без сол... ужас... Ще уморите децата, Добо. Не те ли е срам? Освен това условията за спане са под всякаква критика, къде са ви ортопедичните матраци, къде са ви копринените чаршафи?
Един но няма да кажа кой
 

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот neferura на 09 Юли 2008 13:47

А, бе, "Един но няма да кажа кой", много добре си запознат с условията, предоставени от "брадатия дявол"?!! Що ми "намирисваш" на прекарал нощта без спален чувал и премръзнал "посред лято на Шуменското плато"? За твое сведение в 4 от 5-те палатки, се спа комфортно и никой не се е оплакал, въпреки, че нямаше копринени чаршафи :A7.gif А чичо Лого много добре знае какво прави за децата и го прави перфектно :A2.gif
“За света може да си просто един човек, но за един човек може да си целия свят!" ...
Аватар
neferura
Скаут по душа
Скаут по душа
 
Мнения: 171
Тук е от: 08 Окт 2007 9:06
Местоположение: Shumen

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Леонартис на 09 Юли 2008 14:49

Хахаха, студено-студено. Един но няма да кажа кой бях аз, ама ме мързеше да се логна, щото бързах.
Леонартис
VIP
VIP
 
Мнения: 2680
Тук е от: 09 Яну 2007 21:19
Местоположение: Шумен
Skype: kpacumup66

Re: I подготвителен скаутски лагер - 5 и 6 юли

Мнениеот Miss_Mimi на 09 Юли 2008 15:01

Добо далеч не е брадат дявол, а ако не знаеше какво да направи за нас децата, въобще нямаше да тръгва да го прави. Всички му имат доверие. :C8.gif
Аватар
Miss_Mimi
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 14
Тук е от: 09 Юли 2008 9:39
Местоположение: Оттам откъдето започва България!

Следваща

Бърз отговор

 

Назад към Предстоящи лагериИнформация за текущата активност

Регистрирани потребители на линия: Bing [Bot], Google [Bot]