Преди години хубави бъчвички за ракия се правеха от частен майстор в с. Царев брад. Сега такива могат да се намерят по магазинчетата около с. Микре,разклона на Ловеч и Троян,по пътя за Благоевград след Долня Диканя и на др. места.За ракия- акациева бъчвичка. Дъбовата е за вино.
Тук е от: 25 Апр 2010 8:13 Мнения: 2098
Skype: valentin.trifonov50
bobo -Метода за охлаждане на ракията не съм пробвал,тъй като нямам информация колко градуса и трябва за да не замръзне във фризера. И затова исках да разбера за друг вариант.
Тук е от: 22 Яну 2009 22:25 Мнения: 6950 Местоположение: по пътищата.
Ракия на 40* няма да замръзне. Само не я дръж прекалено дълго, щото дава фира. Но каквото и да видиш после на хартията нЕма страшно, италианските доста се доближават до нашите домашни ракии, а не съм чул още италианец да е умрял от ракия. п.п. моята така си я обработвам: първо малко активен въглен, след това във фризера за 24 часа и през филтърна хартия...бутилка по бутилка, че много време отнема.
Тук е от: 15 Дек 2007 13:00 Мнения: 12483 Местоположение: винаги на №14
Току- що, за пръв път пробвах тазгодишната кайсиева. Е, те такова нещо не съм вкусвала през всичките си 50 плюс две години. То това не е ракия ....еликсир е. Страхотна!
Тук е от: 09 Яну 2007 21:19 Мнения: 2661 Местоположение: Шумен
Skype: kpacumup66
skorpion написа:
Преди години хубави бъчвички за ракия се правеха от частен майстор в с. Царев брад. Сега такива могат да се намерят по магазинчетата около с. Микре,разклона на Ловеч и Троян,по пътя за Благоевград след Долня Диканя и на др. места.За ракия- акациева бъчвичка. Дъбовата е за вино.
Дъбова, специално опалена за ракия. Ароматът събаря на земята
Тук е от: 09 Яну 2007 21:19 Мнения: 2661 Местоположение: Шумен
Skype: kpacumup66
За различните напитки - ракии, коняци, текила, за виното се извършва опалване до различен градус. Това буренце е поръчано специално за гроздова ракия. В резултат на опалването на вътрешната страна на дъските на открит огън до определена температура се формира различен аромат и вкус - сладък, сметаново-млечен, на печен хляб или прясно тесто, орехов, сладък дим, карамел, барбекю, анасон. Танинът, който най-много се съдържа в дъба и кестена, се "омекотява" и се преобразува във ванилин, който пък дава на напитките специфичен аромат. По-силно опаленото буренце води и до промяна на цвета на напитката, която впоследствие ще отлежава там, а също и промяна на аромата близък до кафе, шоколад, орех или карамел. Ракията на снимката е с аромат и вкус приближен до този да петзвездна метакса.
Ако ми се пие метакса ще си купя такава... ся си лоча една гроздова, която в последствие съм направил на букет, както е малък градус и мека и пивка снощи пиячи с огромен опит не можаха да станат от масата
Тук е от: 25 Апр 2010 8:13 Мнения: 2098
Skype: valentin.trifonov50
Леонартис- Благодаря за изчерпателният отговор. По всяка вероятност вкуса на различните уискита зависи от опалването и вида на бъчвите в които отлежава, значи това е голяма финта. Чувал съм, че винаги отлежават в нови бъчви та какво правят със старите? Дали в новите отлежават известно време докато придобият определен вкус и цвят и след това го пресипват във вече използвани повече пъти за пълното доозряване кой знае? Иначе аз поставям трески от черница като следя изменението на цвета и, изваждам за да не получи горчив вкус, но с нови бурета нямам опит. Използвал съм две по 50 литра където е отлежавала по година и повече но са стари.(Това е ставало когато не съм знаел вкуса на ракията, сега трудно може да се осъществи) Най хубавата ракия която съм пил е отлежавала в буре около десетина години. Имаше в село един маняк който правеше такива опити и на практика съм се уверил, че колкото по стара е ракията толкова е по добра, та съм си мислил и аз да направя някой експеримент, но за сега не съм могъл да го осъществя- наздраве всеки може да пие това което има и му харесва , кой каза наздраве?