Няма проблем, ако имаш мед действай, облагородява ракията с аромати. Слагал съм също няколко глави лук, създава мек вкус. Някои слагат и анасон на зърна. Професионалните казанджии слагат сода бикарбонат, за премахване на кисели жилки. Но най важното е материала да е ароматен и да не мирише на мухали. Както и идеално очистване на казана . Аз го измивам с оцет и кухненска тел до блясък.
Варенето на ракията е първият етап. Вторият е отлежаването. Преди се използваше трески от черница за придаване на цвят. Но ракията придобива кисел вкус. Най добрият начин е да се използва дългогодишният опит за отлежаване на уискито. А тя е да се използват опалени трески от бял дъб до овъгляване. Минимално след една година ракията е готова за почерпка и лечебни сели. Наздраве!
